Linnud on elektripostide otsa ehitanud ligi 1850 pesa

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurepesa. Foto on illustratiivne.
Kurepesa. Foto on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Elektrilevi käiduosakonna peaspetsialist Ranno Puumets rääkis, et Elektrilevi mastidel on hinnanguliselt 1850 linnupesa. Pesad võivad tekitada elektriliinide rikkeid.

Puumets rääkis, et elektripostidelt leitud linnupesad jäetakse reeglina samasse kohta ja pesaalused paljasjuhtmed asendatakse isoleerjuhtmetega.

«Kui toimub elektrivõrgu ümberehitamine või kui pesa on juba väga ohtlik, siis oleme keskkonnaametilt taotlenud nende eemaldamiseks luba pesitsusvälisel ajal,» lisas ta. «Aastatel 2003 ja 2004 paigaldasime liinide kõrvale ka eraldi pesaaluseid elektriposte, millest üle poole võeti ka kurgede poolt omaks.»

Tema sõnul jagunevad maaomanikud kurgede pesade küsimuses kahte leeri – ühed tahavad iga hinna eest, et pesa jääks alles, teised aga kaebavad ise, et kurg on teinud pesa või hakkab pesa tegema ja tulge koristage see kiirelt ära.

«Kuna kurgede puhul on tegemist kaitsealuse liigiga, siis paigutatakse ümber või võetakse maha ainult väga ohtlikud pesad,» kinnitas Puumets.

Ta seletas, et pesad põhjustavad elektriliinide rikkeid. Enamasti katkevad pesa alt juhtmed, harva on ka elektripost pesa raskuse all murdunud. Kuna linnud kasutavad pesa ehitamiseks tihti ka traadijuppe, siis selline pesamaterjal võib juhtmed lühistada.

«Ka väga suur pesa võib juhtmed kokku vajutada, mis tekitab lühise. Sellised lühised ongi põhjuseks, miks kurepesad põlema lähevad,» lausus Puumets.

Pesad ei pidavat suurt rahalist kahju põhjustama, sest paljasjuhtmed on asendatud isoleerjuhtmetega juba suurema osa pesade juures. «Siiski esineb igal aastal nii pesade süttimisi kui ka üsna arvukalt liinide katkemisi pesakohtades,» lisas Puumets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles