Kunstiakadeemiast vabanenud raha jagatakse teistele ülikoolidele

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kunstiakadeemia hoone projekt.
Eesti Kunstiakadeemia hoone projekt. Foto: Eesti kunstiakadeemia

Eesti Kunstiakadeemia (EKA) uue maja ehituseks eraldatud struktuurfondi raha jagatakse konkursi alusel laiali teiste teadusasutuste ehituseks.

Valitsus otsustas, et EKA uue maja ehitusest loobumise tõttu vabanenud 13,04 miljonit eurot jagatakse juba heaks kiidetud ja ehitamisel olevatele teistele objektidele.

Raha jääb teadus-arendustegevuse ja kõrghariduse infrastruktuuri arendamise meetme sisse, kuid suunatakse läbi taotlusvooru ja konkursi juba varem heaks kiidetud ja ehitamisel olevate objektide kallinemiste või madalama toetusmäära suurendamise katteks, ütles haridusminister Jaak Aaviksoo valitsuse pressikonverentsil.

Raha jagamine sõltub taotlustest, mida ülikoolid ja teadusasutused esitavad. «Nendest objektidest olulisemad on Tallinna Ülikooli teadusmaja, Balti Meedia- ja Filmikolledži hoone Tallinna Ülikoolis, Tartu observatooriumi ehitus, Maaülikool, Tartu Ülikooli siirdemeditsiini hoone, Tallinna Tehnikaülikooli tehnikamaja ja Tartu Ülikooli füüsikahoone. Kõik need seitse objekti kvalifitseeruksid ja nende vahel sõltuvalt konkursi tulemusest saaks vahendid ära jagada,» ütles Aaviksoo.

«Väheoluline ei ole ka see, et maja ehituse edasilükkumise pärast pole kunstiakadeemial vaja võtta suuremahulist laenu ning väheneb ka nende ülikoolide laenuvõtmise vajadus,» lisas minister. Seega parandab Aaviksoo sõnul selline ümberjagamine olulisel määral valitsussektori eelarvepositsiooni: «Positiivne eelarveline mõju on 40 miljonit eurot, mis haridus-teadusvaldkonnas on oluline summa.»

Haridusministri kinnitusel ei tähenda otsus, et EKA ehitust sel finantsperioodil ei toimu, et kunstiakadeemia ei vajaks uut hoonet või selle tulevik oleks küsimärgi all. «Vastupidi, oleme veendunud, et kunstiakadeemia uut maja vajab ning praegu me valmistame ette toimivat lahendit selle tarvis järgmiseks finantsperioodiks,» sõnas Aaviksoo.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles