EÜL: reformil ja õppetoetuste eelnõul puudub mõjuanalüüs

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tasuta kõrgharidus nöörib kõri kinni.
Tasuta kõrgharidus nöörib kõri kinni. Foto: Urmas Nemvalts

Eesti Üliõpilaskondade Liit (EÜL) avaldab tõsist muret, sest haridusministeerium ei ole siiani teinud mõjuanalüüsi uue kõrgharidusreformi ega õppetoetuste ja -laenu seaduseelnõu kohta.

EÜL esitas ministeeriumile teabenõude, mille vastustest ilmes, et nii tudengite töölkäimise, õppelaenu võtmise kui muude kulude ja potentsiaalsete muutuste kohta tulevikus puuduvad ministeeriumil prognoosid ja analüüs.

«Õppetoetuste eelnõud ei tohiks enne edasi menetleda, kui kultuurikomisjon või ministeerium on tellinud sellele põhjaliku mõjude analüüsi,» rõhutas EÜLi juhatuse esimees Eimar Veldre.

EÜLi esitatud küsimustele olevat ministeerium vastanud mitmel puhul umbkaudselt, esitamata selgeid arvulisi prognoose. Seega ei oska ministeerium öelda, kas ja kuivõrd uus ülikooli seadus ja planeeritav õppetoetuseelnõu hoopis vähendab vaesemast perest pärit noorte ligipääsu kõrgharidusele.

«See, et seadusi tehakse kõhutunde või poliitilise punkti saamise eesmärgil ja vabandusena esitatakse rahalisi piiranguid, pole lahendus,» ütles Veldre. «Lahendus on korralik seadus, mille tulemuslikuks rakendamiseks leitakse ka raha.»

EÜL ootab tudengite tugisüsteemi kohta terviklikku eelnõud, mis hõlmaks endas toetusi, stipendiumeid ja õppelaenu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles