Assange’il pole põgenemisteed

Toomas Randlo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julian Assange
Julian Assange Foto: SCANPIX

Ecuadori saatkonda põgenenud Wikileaksi asutajal Julian Assange’il on väga keeruline Ühendkuningriigis vahistamist vältida, isegi kui Ecuador tema asüülitaotluse rahuldab.

Assange on veetnud juba kolm ööd Ecuadori saatkonnas asuvas korteris oodates Ecuadori valitsuse otsust asüülitaotluse kohta. Sama kaua on oodanud ka Briti politsei teda saatkonna hoone ees, et teda vahistada, kui ta sealt väljuma peaks, vahendab ABC News.

Scotland Yardi sõnul ei pidanud Assange kinni kautjonitingimustest, mille järgi pidi ta öösel ettenähtud elukohas olema ning Briti seaduse järgi ei kaitse poliitiline asüül teda vahistamisest.

«Raske on ette kujutada, kuidas Assange suudaks saatkonnast lahkuda, vältida arreteerimist ja jõuda lennuki peale,» teatas Briti õigusekspert Carl Gardner Twitteri vahendusel. Ta lisas, et Assange võib saada immuunsust vaid siis, kui temast tehtaks Ecuadori esindaja ÜROs ning ta lendaks New Yorki. «Ma ei väida, et see kindlasti toimiks, aga see on ainus võimalus, mis mulle pähe tuleb.»

Kui Ecuador peaks asüülitaotluse tagasi lükkama ei saa Assange saatkonda jääda ning ta vahistatakse saatkonna ees ootavate politseinike poolt.

«Ma ei ole teadlik ühestki lepingust, mis lubaks tal Ühendkuningriigist lahkuda,» ütles Ecuadori saatkonna ees valvav Briti politseinik.

Saatkonnale lähim lennujaam on Heathrow, mis asub 40 minuti sõidu kaugusel.

Briti kohus otsustas möödunud kuu lõpus Wikileaksi asutaja Rootsile välja anda, kus teda kahtlustatakse vägistamises ja seksuaalses rünnakus 2010. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles