Eesti riigijuhtide uurimise stipendiumi pälvis Indrek Paavle

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Anti koostatud monograafia «August Rei - Eesti riigimees, poliitik, diplomaat» on esimene rahvusarhiivi asutatud riigimeeste elulugude sarjas.
Jüri Anti koostatud monograafia «August Rei - Eesti riigimees, poliitik, diplomaat» on esimene rahvusarhiivi asutatud riigimeeste elulugude sarjas. Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Riigikantselei stipendiumi väärtusega 15 000 eurot pälvib Indrek Paavle Otto Tiefi akadeemilise biograafia koostamiseks.

Raamat on kavas avaldada 2014. aasta sügisel, kui möödub 70 aastat Tiefi valitsuse moodustamisest.

Stipendiumikonkursile laekus kaks taotlust Kaarel Einbundi (Eenpalu), üks Friedrich Akeli ja kaks Otto Tiefi elulugude koostamiseks. Teadusekspertidest koosneva stipendiumikomisjoni esimees Tõnu Tannberg tõi esile konkursile esitatud taotluste tugevat taset.

Eesti riigijuhtide tegevuse uurimise stipendiumi eesmärk on toetada eestikeelset uurimistööd Eesti riigivanematest ja peaministritest aastatel 1918–1940/1944. Stipendiumi sai taotleda Friedrich Akeli, Ado Birki, Kaarel Einbundi (Eenpalu), Jüri Jaaksoni, Juhan Kuke, Ants Piibu, Konstantin Pätsi, Otto Strandmani, Jaan Teemanti, Otto Tiefi, Jaan Tõnissoni ja Jüri Uluotsa elu ja tegevuse uurimiseks.

Stenbocki maja riigivanemate saalis esitleti täna ka 2008. aastal sama stipendiumi pälvinud professor Jüri Anti koostatud monograafiat «August Rei - Eesti riigimees, poliitik, diplomaat». See oli esimene raamat, mis ilmus rahvusarhiivi asutatud riigimeeste elulugude sarjas.

«Stipendium on ellu kutsutud, et meeles pidada Eesti riigi rajajaid ja arendajaid, väärtustada meie riikluse ajalugu ning kaasa aidata selle uurimisele,» ütles riigisekretär Heiki Loot, kes avaldas suurt tänu Jüri Antile raamatu koostamise eest ning tunnustas rahvusarhiivi väärikale raamatusarjale aluse panemise eest.

Riigikantselei asutas stipendiumi «Eesti riigijuhid 1918–1940/1944» 2007. aastal. Stipendiumikomisjoni heakskiidu saanud käsikirjad avaldatakse Eesti riigimeeste elulugude sarjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles