Laaneots: Venemaal on Balti riikide vallutamiseks maakaardid

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Laaneots.
Ants Laaneots. Foto: kaader Reporter.ee videost

Kindral Ants Laaneots ütles Soomes päevavalgele tulnud Helsingi vallutamise plaane sisaldavaid maakaarte kommenteerides, et Venemaal on kindlasti ka praegu olemas maakaardid naaberriikide vallutamise kavadega.

Kaitseväe endise juhataja sõnul pole sellistes plaanides midagi erakordset, kuna kõikidel riikidel on olemas ennetav sõjaline planeerimine, vahendab Reporter.ee.

Laaneots rääkis, et Nõukogude Liidul olid olemas kogu Euroopa vallutamise plaanid ning ta osales selles plaanimises ka ise. «Tavaliselt need plaanid on täiesti salajased ja enamust neist hoitakse sõjaväeringkondade staapides,» ütles ta.

Kindrali sõnul on Venemaal kahtlemata ka praegu Balti riikide vallutamiseks kaardid. «Ei ole mingit kahtlust selles, et Vene kindralstaabis on olemas näiteks Balti riikide vallutamise plaanid. Võib-olla isegi ühe riigi kaupa on pandud see sõjaväeringkondade ülesandeks – näiteks Leningradi sõjaväeringkonnal võib täiesti olla plaan Eesti vallutamiseks,» kirjeldas Laaneots.

Kuus Soomes avalikuks tulnud seni salajast kaarti on pärit aastast 1989 ning sinna on kantud praktiliselt kõik sõjaliselt olulised rajatised – lennujaamad, sadamad, ministeeriumid, postkontorid, valitsusasutused ja muu taoline. Soomlaste hinnangul võisid kaardid olla kasutamiseks sõjalise konflikti puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles