Süüria teatas Türgi hävitaja allatulistamisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi õhujõudude hävitaja F-4 Phantom. Sama tüüpi lennuki tulistas alla Süüria armee.
Türgi õhujõudude hävitaja F-4 Phantom. Sama tüüpi lennuki tulistas alla Süüria armee. Foto: SCANPIX

Süüria armee kinnitas eile hilisõhtul Türgi hävitaja allatulistamist.

Sõjaväe eestkõneleja selgituse kohaselt märkasid õhutõrjeüksused, et üle piiri on tunginud tundmatu sõjalennuk ja avasid selle pihta tule. Hiljem selgus, et tegemist oli Türgi õhujõudude hävitajaga. Armee esindaja väitel oli lennuk tunginud Süüria õhuruumi ja lendas madalal mere kohal.

Tulistamishetkel oli lennuk umbes kilomeetri kaugusel rannikust ja kukkus ligikaudu kümne kilomeetri kaugusel merre.

Süürlaste sõnul tegid riigid koostööd kahe lennukis olnud piloodi leidmiseks.

Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan ütles pärast erakorralist kohtumist armeejuhtide ja ministritega, et Türgi teatab oma lõpliku seisukoha ja rakendatavad meetmed pärast juhtunu asjaolude täielikku selgitamist.

Damaskus vabandas juba päeval Türgi hävituslennuki allakukkumise pärast.

«Süüria palus vahejuhtumi pärast otsekohe väga tõsiselt vabandust ja tunnistas, et see oli eksitus,» vahendas ajaleht Haberturk Brasiiliast naasva peaministri sõnu.

Ankara eitas eile üle piiri Süüria mässajatele relvade toimetamist, lükates tagasi raporti, mis paigutas Türgi Damaskuse režiimi vastu võitlejaid relvastavate riikide hulka.

Ajaleht New York Times teatas üleeile, et USA Luurekeskagentuuri (CIA) töötajad kontrollivad Türgis Süüria mässajatele mõeldud relvasaadetiste teekonda, vältimaks nende sattumist Al-Qaeda võitlejate kätte.

Leht kirjutas anonüümseks jäänud USA ametnikele ja araabia riikide luuretöötajatele viidates, et relvade eest on maksnud Türgi, Saudi Araabia ja Katar ning neid toimetab üle piiri üks varju hoidev opositsioonivõrgustik.

Välisministeeriumi pressiesindaja Selçuk Ünal kinnitas, et Türgi ei ole relvatarnevõrgustikuga seotud, tema sõnul tuginevad niisugused artiklid anonüümsetele allikatele.

Timesi väitel sisaldavad relvasaadetised automaate, reaktiivgranaate, laskemoona ja vähesel määral tankitõrjerelvi, mis on võimaldanud ülestõusnutel president Bashar al-Assadi ülekaalukatele vägedele vastupanu osutada.

«Türgi ei vii relvi ühelegi naaberriigile, ka mitte Süüriale,» ütles Ünal vastuseks küsimusele, kas Türgi on seotud väidetavate relvatarnetega Süüria mässajatele.

Möödunud aastal rahvaülestõusude julma mahasurumise tõttu oma endisele liitlasele Assadile selja keeranud Türgi on võtnud Ünali sõnul vastu 32 750 Süüria põgenikku ning annab varju ka suurele hulgale režiimivägedest deserteerunud sõjaväelastele, kelle hulgas on 12 kindralit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles