Kanada peaminister: Afganistani sõda ei saa iialgi võita

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanada peaminister Stephen Harper.
Kanada peaminister Stephen Harper. Foto: Reuters / Scanpix

Kanada peaminister Stephen Harper ütles täna, et Afganistani vastupanuvõitlust ei ole võimalik alistada ning Kanada ei kavatse selge väljumisstrateegiata sinna lisavägesid saata.

Harper ütles usutluses CNNile, et Afganistan vajab omaenda valitsust, mis suudaks saada hakkama vastupanuvõitlusega ja mida ei vaadeldaks välisriikide marionetina.

«Me ei võida seda sõda ainult oma kohaloluga,» ütles Harper ja lisas, et isikliku hinnangu kohaselt ei pea ta sissitegevuse alistamist lihtsalt võimalikuks.

Harperi sõnul on hädavajalik, et Afganistani valitsus saaks ise vastupanuliikumisega hakkama ning parandaks oma haldusvõimekust.

Kanadal on Afganistani lõunaosas Kandaharis umbes 2700 sõjaväelast, kes teenivad NATO missiooni alluvuses. Nende mandaat lõppeb 2011. aastal. Enam kui seitse aastat väldanud sõjategevuses on saanud surma üle saja kanadalase.

USA president Barack Obama külastas hiljuti oma esimesel välisvisiidil Kanadat, ent ei avaldanud naabrile survet lisavägede osas. Harper tervitas küll Obama otsust saata täiendavalt Afganistani tuhandeid ameerika sõdureid, ent pidas pikemaajalise strateegia väljatoomist hädavajalikuks.

«Kui president Obama tahab kedagi panna tegema rohkem, küsiksin mina väga raskeid küsimusi, milline on strateegia edu saavutamiseks ja lõpuks ka lahkumiseks (riigist),» ütles ta.

Harper lisas, et tema nägemuse kohaselt on Afganistan riik, mis on ajalooliselt olnud pidevas vastupanuvõitluses ükskõik millise keskvõimu vastu. Tema hinnangul on liitlaste uskumine valitseda Afganistani afgaanide endi eest ja olla pikemaajaliselt vastutav igapäevase julgeoleku eest, nähes samal ajal riiki arenemas, sügavalt ekslik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles