Davutoğlu: Türgi hävitaja oli rahvusvahelises õhuruumis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi õhujõudude hävitaja F-4 Phantom. Sama tüüpi lennuki tulistas alla Süüria armee.
Türgi õhujõudude hävitaja F-4 Phantom. Sama tüüpi lennuki tulistas alla Süüria armee. Foto: SCANPIX

Türgi hävitaja, mille Süüria alla tulistas, viibis rahvusvahelises õhuruumis, ütles Türgi välisminister Ahmet Davutoğlu täna.

«Meie järelduste kohaselt tulistati meie lennuk alla rahvusvahelises õhuruumis, 13 meremiili kaugusel Süüriast,» ütles ta telekanalile TRT.

Süüria väitis, et lasi hävitaja F-14 reedel alla seetõttu, et see tungis Süüria õhuruumi. Eile möönis Türgi, et see võis tõsi olla, üritades nii ilmselt pingeid maandada.

«Lennuk ei ilmutanud Süüria suhtes mingit vaenulikkust ja lasti alla umbes 15 minutit pärast seda, kui oli hetkeks Süüria õhuruumi tunginud,» ütles Davutoğlu.

Ministri sõnul ei andnud Süüria enne tule avamist mingisugust hoiatust. Hävitajal ei olnud relvi, see oli treeninglennul ja katsetas radarisüsteemi.

«Süürlased teadsid väga hästi, et see on Türgi lennuk, ja milline on selle missiooni iseloom,» ütles välisminister.

Süüria tunnistas, et tulistas üleeile alla hävitaja F-4 Phantom, ning Türgi möönis varem, et see võis Süüria õhuruumi rikkuda.

Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan lubas pärast Süüria avaldust, et Türgi astub pärast faktide väljaselgitamist kõik vajalikud sammud.

NATO liikmest Türgist on saanud Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi üks teravamaid kriitikuid. Juba üle 15 kuu väldanud ülestõusu tõttu on Türgisse põgenenud üle 30 000 süürlase.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles