Hiina laev rammis Filipiinide laeva

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: SCANPIX

Filipiinid väitsid täna, et Lõuna-Hiina meres asuva vaidlusaluse madaliku lähedal rammis Hiina alus kogemata kohalikku kalalaeva, hukkus üks inimene ja neli on endiselt kadunud.

Kalalaev asus eelmisel esmaspäeval teele põhjapoolsest sadamalinnast Bolinaost Pangasinani provintsis ning uppus kaks päeva hiljem, teatas tsiviilkaitseameti ülem Benito Ramos AFP-le.

«Kaheksast pardal viibinud kalurist neli leiti alles eile merest üles, kuid üks suri haiglas,» ütles Ramos. «Neli on endiselt kadunud.»

Ramose sõnul ütlesid kalurid võimudele, et nendega kokku põrganud laev oli Hiinast, kuid sellele ei ole sõltumatut kinnitust saadud.

Hiina saatkonna ametnikelt ei õnnestunud täna kommentaari saada.

Hiina ja Filipiinide vastasseis sai alguse 8. aprillil, kui Hiina alused takistasid Filipiinide sõjalaeval vahistamast Hiina kalalaevade meeskondi vaidlusaluse Scarborough' madaliku lähedal. Madalik asub Filipiinide suurimast saarest Luzonist 124 meremiili kaugusel.

Hiina kinnitab oma riigi suveräänset õigust Lõuna-Hiina merele, kaasa arvatud vaidlusalusele osale, mis paikneb palju lähemal Filipiinide maismaaosale. Pekingi väitel on tal õigus kogu Lõuna-Hiina merele, ka tema mandriosast sadade kilomeetrite kaugusele teiste riikide ranniku lähedusse jäävatele vetele.

Filipiinid väidavad, et neil on õigus Lõuna-Hiina mere sellele osale, mis jääb tema 200 meremiili suurusesse majandustsooni. Seda seisukohta toetab ka rahvusvaheline õigus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles