Tõmošenko protsess lükati edasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina ekspeaminister Julia Tõmošenko
Ukraina ekspeaminister Julia Tõmošenko Foto: SCANPIX

Ukraina kohus lükkas täna edasi ekspeaminister Julia Tõmošenko protsessi, kus teda süüdistatakse maksupettuses ja raha kõrvaldamises.

Interfaxi korrespondent edastas kohtusaalist, et Harkivi linna Kiievi rajoonikohtu otsusel toimub järgmine istung 10. juulil.

Tõmosenko kohtusaalis ei viibinud.

Samuti määras kohus Tõmošenkole kohtumeditsiinilise ekspertiisi, mis peab tegema kindlaks, kas ta saab kohtuistungitel osaleda. Ekspertiisi peab läbi viima kohtumeditsiinilise ekspertiisi Harkivi oblastibüroo.

Juhul, kui Tõmošenko keeldub ekspertidele andmast tema tervislikku seisundit puudutavaid dokumente, korraldatakse ekspertiis koos opositsioonipoliitiku läbivaatusega.

Samuti otsustas kohus lükata tagasi Tõmošenko kaitsjate taotluse menetluse peatamise kohta.

Tõmošenko uues kohtuasjas süüdistatakse teda suuremahulises maksudest hoidumises ning raha kõrvaldamises 1990. aastatel, mil ta juhtis gaasifirmat Ühendatud Energiasüsteemid.

Mitu tuhat Tõmošenko toetajat ja vastast pidasid kohtumaja ees rivaalitsevaid meeleavaldusi.

Tema toetajad skandeerisid: «Vabadus Juliale», märulipolitseinike selja taga seisjad hoidsid plakateid: «Riik kannatas ja tema lihtsalt rääkis», viidates Tõmošenko peaministriajale aastatel 2007 kuni 2010.

Euroopa Liidu riike esindasid kohtusaalis endine Poola president Aleksander Kwaśniewski ning Euroopa Parlamendi ekspresident Pat Cox. Mõlemad väisasid Tõmošenkot eile haiglas.

Tõmošenko protsess on põhjustanud jahenemise Ukraina suhetes Euroopa Liiduga, see on ühtlasi edasi lükanud lepingu allkirjastamise, mis võiks sillutada riigile tee tulevaseks liikmesuseks blokis.

EL-i liidrid toetavad Tõmošenko väiteid, et tema tagakiusamine on osa praeguste võimude kättemaksust ning osa neist boikottis Ukraina võõrustatavaid EM-i jalgpallimatše.

Tõmošenkole on kohtusaalis valmis pandud kahemeetrise klaasiga eraldatud koht, kus asuvad laud ja tool ning mõned potitaimed.

Ametnikud nõudsid algselt Tõmošenko osalust, ent muutsid eile meelt, seistes silmitsi nii tema Ukraina kui ka Lääne toetajate protestidega.

Tõmošenko jõuab uudistesse eeldatavalt ka homme, mil Ukraina kõrgeimas kohtus algab tema kassatsioonikaebuse arutelu kohtuotsusele, millega ta mõisteti seitsmeks aastaks vangi ametivolituste väidetava ületamise eest gaasilepingute sõlmimisel Venemaaga 2009. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles