Politsei viis jaaniajal arestimajja 103 joobes juhti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Haabu / Postimees

Politsei tabas jaaniajal ehk reedest pühapäevane arestimajja 144 joobes autojuhti, neist 103 peeti kinni ja toimetati arestimajja kainenema.
 

Need, kelle joove oli vahemikus 0,5-1,5 promilli, viiakse aresti taotlemiseks kohtu ette. Kohtuistungid rikkujate üle toimuvad täna ja homme. Nende suhtes, kelle joove ületas 1,5 promilli, alustatakse kriminaalmenetlust.

Politsei lubas, et kavatseb jaaniajal kõigile vähemalt 0,5 promillise joobega sõidukijuhtidele taotleda kohtult aresti. Need, kellel arest on terendamas, lubati panna 48 tunniks kainenema, sest kohtunikud, kes aresti määravad, hakkasid juhtumeid üle vaatama alles täna.

Selleks olid korrakaitsjad nädalavahetusel väljas topeltjõududega – kui tavapäraselt on ööpäevas väljas keskmiselt 100 patrulli, siis jaanipäeval oli see arv tippaegadel, st päevasel ja õhtusel ajal, kahekordne. Lisaks toimusid «kõik puhuvad» aktsioonid veel täna hommikulgi üle Eesti.

Politsei andmetel oligi tänavu jaanipühade ajal alkoholijoobes autorooli istunuid palju vähem kui mullu. Kui sel aastal tabas politsei reede, laupäeva ja pühapäeva jooksul keskmiselt 48 joobes juhti päevas, siis eelmisel aastal oli keskmine tabatud joobes sõidukijuhtide arv päevas 70.

Liiklusseadus lubab sõiduki juhti, kelle väljahingatavas õhus on alkoholisisaldus 0,25-0,74 mg/l (0,5 – 1,49 promilli) karistada kuni 1200-eurose trahviga, arestiga kuni 30 päeva või juhtimisõiguse äravõtmisega kuni 12 kuuni. Kriminaalkaristus järgneb siis, kui joove ületab 1,5 promilli.

Vähemalt poolepromillise joobe tuvastamisel toimetatakse sõidukijuht lähimasse politseijaoskonna arestikambrisse kainenema ning taotletakse kohtult karistuseks aresti, mis on vastavuses joobeastmega. Maksimaalselt saab kohus määrata kuni 30-päevase aresti.

Käesoleval aastal on liikluses hukkunud 46 inimest, neist 8 joobes juhi süül. Vigastada on saanud 721 inimest, neist 64 joobes juhi süül.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles