Malevasuvi viib noored loomaaeda ja maasikapõllule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rohkem kui pooltuhat noort malevlast marssis täna keskpäeval pidulikus rongkäigus läbi Tallinna vanalinna, et avada Eesti Õpilasmaleva 10. töösuvi.

Vihma trotsides täitus täna hommikupoolikul Tallinna Kanutiaia park noorte malevlastega. Punastes särkides rühmajuhid hõikavad oma grupile nõuandeid ja soovitusi, noored malevlased sobitavad tutvusi, samal ajal sadade vihmavarjude alt mõnd tuttavat nägu otsides.

Loomaia grupi silti kõrgel hoidev 13-aastane Sörven Parvei alustab oma esimest malevapäeva. Sörvenil on seitse õde-venda ning kõik pere vanemad lapsed on enne teda malevas käinud.

Esmalt tahtis poiss liituda Lasnamäe malevaga, kuid see osutus nii populaarseks, et sinna gruppi ta ei mahtunud. Uue rühma valik ei olnud Sörveni jaoks raske: «Mulle meeldib tööd teha ja mulle meeldib väga loomaaias käia.»
Sörvenist ja tema rühmaliikmetest saavad kaheks nädalaks loomaaia abitöölised, kelle ülesandeks on riisuda muru, korjata umbrohtu ja aidata kõiges, kus abikäsi tarvis.

Rühmajuhi Natali Joonase sõnul töötab järgnevatel nädalatel Tallinna loomaaias kolm 15-liikmelist malevarühma. Joonas suure vastutuse ees hirmu ei tunne, kuna on läbinud laagrikasvataja koolitused, sealhulgas ka esmaabi kursuse.

Tartumaale suunduva Unipiha maasikakorjajate rühma juurest kostub kilkeid ja naerupahvakuid. 35-pealine rühm on kohtunud vaid korra rühmakoosolekul, juba visatakse teineteisega nalja nagu ammuste sõpradega.

17-aastase Elen Freivaldi meeleolu enne malevasse sõitu on ärev ja täis põnevust. Elen loodab esimeselt malevasuvelt uusi sõpru, kogemusi ja sooja suve nautimist. Igaks juhuks on tüdrukul kummikud ja paksud riided siiski kaasa ning ükski maasikas halva ilma tõttu korjamata ei jää.

Selle suve kõige väiksemas malevarühmas on 11 liiget. Mõni hetk enne rongkäigu algust on kohale jõudnud vaid kolm malevlast ja üks rühmajuht on samuti üks puudu. Karl Tarvas, Pühajärve maleva kohal olev rühmajuht ütleb, et pärast skaudilaagrit ja viite malevasuve ei heiduta teda miski.

«Pühajärve malev algab alles kolme nädala pärast, selleks ajaks jõuavad kohale nii välismaal õppeaastat lõpetav kaasrühmajuht, kui ka puuduvad liikmed,» on Tarvas kindel.
Pühajärve rühmaliikmete sõnul on maleval kaks eesmärki, töö ja lõbu. Suurt raha nad teenida ei looda, küll aga taskurahale lisa.

Tänavu pakub SA Õpilasmalev tööd 750 noorele vanuses 13-18 aastat. Malev kestab kolm nädalat ning rühmad paiknevad kõikjal üle Eesti. Õpilasmaleva eesmärk on töökasvatus ja sotsiaalsete oskuste kujundamine.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles