Jaapani majandustegelane Sadayuki Sakakibara sai Maarjamaa Risti

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sadayuki Sakakibara ja Eesti suursaadik Jaapanis Toivo Tasa.
Sadayuki Sakakibara ja Eesti suursaadik Jaapanis Toivo Tasa. Foto: Välisministeerium

Eesti suursaadik andis Jaapani majandustegelasele ja kultuurimetseenile Sadayuki Sakakibarale üle Maarjamaa Risti teenetemärgi.

Eesti suursaadik Jaapanis Toivo Tasa andis Eesti saatkonnas Tokios Jaapani majandustegelasele, kultuurimetseenile ja Eesti-Jaapani suhete arendajale dr. Sadayuki Sakakibarale üle Maarjamaa Risti III klassi teenetemärgi. Eesti president Toomas Hendrik Ilves tunnustas tänavu veebruaris Sadayuki Sakakibarat Eesti-Jaapani suhete tugevdamise eest.

2011. aastal oli Sakakibara Jaapani Suurettevõtete Liidu Nippon Keidanren asepresidendi ja keemiatööstuse korporatsiooni Toray Industries, Inc. juhatuse esimehena Euroopa kultuuripealinnade Jaapani-poolse partneri EU-Japan Fest Japan Committee eesistuja.

Hoolimata keerulisest aastast, millele vajutas oma traagilise pitseri 11. märtsi Kirde-Jaapani ohvriterohke suurõnnetus, leiti võimalusi kõigiks kavandatud Eesti-Jaapani kultuuriprojektideks, sealhulgas Jaapani katastroofipiirkonna noortekooride laulureisiks Eestisse.

Eesti suursaadik Toivo Tasa toonitas ordenit üle andes Sakakibara oskust arvestada inimlikku mõõdet Jaapani ja Eesti suhetes 2011. aastal.

«Oli ju külaskäik Eestisse Jaapani noortele, kes olid tsunamis kaotanud lähedasi ja tuttavaid, ühtaegu osaks pikast tagasiteest tavapärasesse maailma,» lausus suursaadik Tasa. Samuti tunnustas Sadayuki Sakakibara panust Mitsui Fudosan CO Ltd president Hiromichi Iwasa.

Autasu eest tänades rõhutas Sakakibara Eesti ja Jaapani inimeste vaheliste tugevate sidemete olulisust raskel 2011. aasta katsumustest ülesaamisel.

«Niisugusel erakorralisel ajal sõlmitud sidemed on tugevad ja koostöö Eestiga kõigi seniste ning tulevaste partnerite toetusel jätkub – tänane autasu on autasu meile kõigile,» sõnas ta.

Jaapani asevälisminister Masato Kitera väljendas oma sõnavõtus rahulolu Jaapani-Eesti suhete tugevnemise üle. Kitera märkis, et Jaapani ja Eesti väga head suhted aitavad kaasa ka Jaapani ja Euroopa Liidu suhete tugevnemisele.

Ordeni üleandmisel Sakakibarale Eesti Tokio saatkonnas osales loomeinimesi, Jaapani suurettevõtete juhte ja saatkonna partnereid riigiasutustest. Eesti ja Jaapani hümne laulsid eesti ja jaapani keeles Tohoku piirkonna Miyagi Sanjo OG noortekoori lauljad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles