Advokatuuri juht: prokuratuuris napib kriitilist eneseanalüüsi

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Vaher
Toomas Vaher Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti Advokatuuri esimees Toomas Vaher ütles maadevahetuse kohtuotsust kommenteerides, et prokuratuur peaks edaspidi paremini analüüsima, millised tõendid ja süüdistused peavad sisulises vaidluses vett.

Vaheri sõnul selgub eelmisel nädalal õigeksmõistva otsuse langetanud Harju maakohtu põhjendustest, et kohtu hinnangul on tõendeid kogutud ebaseaduslikult. «Suuremas osas on see küll negatiivne hinnang politsei tööle, prokuratuuri häda on kriitilise eneseanalüüsi puudulikkus,» ütles ta Postimehele.

Vaher avaldas arvamust, et kuna enamik kohtuasjadest lõpeb kas kokkuleppemenetluses või muus surrogaatmenetluses tehtava süüdimõistva otsusega ehk sisuliselt kohtualuse allaandmisega ilma suurema võitluseta, siis ilmselt on tunnetus paigast ära, millised tõendid ja süüdistused peavad sisulises vaidluses vett.

«Seda eelneva analüüsi poolt oleks vaja prokuratuuri majas edendada, enne kui täismahulisse üldmenetlusse minna,» ütles ta ja lisas, et samuti ootab ta edaspidi protsessi ajal tasakaalukamat käitumist meedias.

Harju maakohus mõistis nädala eest õigeks kõik maadevahetuse protsessi osalised. Prokurörid on teatanud, et kavatsevad otsuse Tallinna ringkonnakohtus vaidlustada. Nende hinnangul on süüdistuse esitamine olnud põhjendatud, selle tõestuseks on eeluurimisel kogutud piisavalt tõendeid ning kõik süüdistatavad tuleks mõista süüdi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles