Riigieksamil spikerdada lasknud koolidirektor vallandati

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Vene Gümnaasiumi direktor Vladimir Klevtsov.
Pärnu Vene Gümnaasiumi direktor Vladimir Klevtsov. Foto: Urmas Luik

Pärnu Vene Gümnaasiumi direktor Vladimir Klevtsov vabastatakse töölt riigieksami korra rikkumise tõttu, sest tema vastutada olnud eksamil tuvastas Riikliku Eksami- ja Kvalifikatsioonikeskuse bioloogia riigieksami hindamiskomisjon spikerdamise, mistõttu jääb 18 õpilasel kool tänavu lõpetamata.

Täna esitas Pärnu linnapea Toomas Kivimägi Pärnu Vene Gümnaasiumi direktorile Vladimir Klevtsovile töölepingu erakorralise ülesütlemise avalduse alates 2. juulist. Ametist vabastamine on seotud bioloogia riigieksami korra rikkumisega 25. mail.

Kooli direktor oli bioloogia riigieksami komisjoni esimees, kes vastutas eksami nõuetekohase läbiviimise eest, liikmeteks kooli bioloogiaõpetajad Ljudmila Fedotova ja Valentina Judina, kirjutab Pärnu Postimees. Välisvaatlejana viibis eksamil Pärnu Vanalinna põhikooli õpetaja Klara Golovanova.

Riikliku eksami- ja kvalifikatsioonikeskuse eksamikorralduse osakonna juhataja Andres Ääremaa sõnul panid eksamitööde hindaja tähele, et õpilased on massiliselt maha tõmmanud õigeid vastuseid ja kirjutanud valed nende asemele. Samuti olid identsed loetelud, mis õpilastel paluti kirjutada.

«Kui näiteks paluda nimetada kõik Eesti metsades elavad loomad, siis kõik loetlevad neid ühtmoodi. Kusjuures ei kirjutata «siil», vaid «teravokassiil». See äratab ju kahtlust,» tõi Ääremaa teoreetilise näite.

«Kuigi toimunu kirjelduses on ka vastuolulisi seletusi, ei näe ma ühtegi võimalust koolijuhi jätkamiseks senises ametis,» lisas Kivimägi . «Riikliku Eksami- ja Kvalifikatsioonikeskuse poolt on eksami läbiviimise korra rikkumine tuvastatud ja selle tulemusena jääb 18 õpilasel sel aastal lõputunnistus saamata.»

«Sellised rikkumised on lubamatud, tagajärjed väga valusad, mistõttu ka otsus direktori suhtes karmim võimalikest. Ja esimesel võimalusel,» lisas linnapea.

Millise seisukoha võtab Pärnu linnavolikogusse Reformierakonna fraktsiooni kuuluva Klevtsovi tegevuse suhtes Reformierakonna juhatus ja volikogu fraktsioon, ei ole veel teada. Linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni juht ja partei Pärnu piirkonna juhatuse liige Jüri Lebedevi sõnutsi on ta Klevtsoviga rääkinud telefonitsi ja koolijuht ütles, et süüdi ta ei ole.

Samast juhtumist kirjutas Postimees ka reedel, mil selgus, et Eestis jääb spikerdamise pärast kokku 22 õpilasel tänavu kool lõpetamata.

Siis märkis Riikliku Eksami- ja Kvalifikatsioonikeskuse direktor Robert Lippin, et eksamitööde kontrollimisel jõuti jälile 18 õpilasele, kellele olid bioloogia riigieksami ajal õigeid vastuseid ette öelnud nende õpetajad.

«Need õpilased tegelikult sattusid sellesse olukorda õpetajate süül. Õpetajad initsieerisid kogu selle portsessi, mis seal toimus. Õpilased on süüdi selles, et nad õigeaegselt ei teavitanud. Nende südametunnistus tärkas tegelikult siis, kui neile olid tulemused juba välja pandud,» rääkis Lippin Postimehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles