Riigikogu kantselei: autode soetamine riigihankega nõuab analüüsi

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Top Gear valib Baltikumi aasta auto.
Top Gear valib Baltikumi aasta auto. Foto: SCANPIX

Riigikogu kantselei väitel on aastate jooksul kaalutud riigikogulastele autode soetamist riigihankega, kuid seni pole nende plaanidega edasi mindud, sest toimiv süsteem on ennast väidetavalt õigustanud.

Riigikogulane Rainer Vakra käis tänases Postimehes välja idee, et ehk oleks riigikogul otstarbekam korraldada parlamendiliikmete autode soetamiseks riigihange.

Riigikogu kantselei vastas Postimehe päringule, et riigihankega riigikogu liikmetele ametiautode soetamine nõuab täiendavat analüüsi ja täna kehtiva riigikogu liikme tööga seotud kulutuste hüvitamise süsteemi muutmine on ennekõike poliitilise otsustuse küsimus.

Praegu kehtiva korra kohaselt hüvitatakse riigikogu liikmele kuludokumentide alusel tema tööga seotud kulutused kuni 30 protsendi ulatuses riigikogu liikme ametipalgast.

Riigikogu liikme tööga seotud kulutuste hulka kuuluvad ka sõidukulud, mille all mõeldakse ühissõiduki (sh takso), kütuse-, parkimisteenuse ja sõiduki üürikulusid ja ühiselt tellitava transporditeenuse kulusid.

Kapitalirendi makseid ei hüvitata.

Riigikogu kantselei pressiosakonna väitel võib praktikast tulenevalt väita, et senine süsteem õigustab ennast.

Küll aga on aastate jooksul kaalutud erinevaid variante riigikogu liikmete transpordialasel teenindamisel. Näiteks Leedu parlament katsetas kunagi kollektiivselt parlamendiliikmetele sõiduvahendite soetamist, kuid praeguseks on sellest loobutud.

Samas on riigihankega lahendatud mitmete teiste teenuste osutamine riigikogu liikmetele - on ostetud arvuteid, mobiiltelefone, valitud välja sobivaim taksofirma, side- ja reisiteenuse pakkuja jm.

Nii on riigikogu liikmetel võimalus töövahendina kasutada riigihanke raames soetatud sülearvuteid. Sülearvuteid hangiti kahte tüüpi, suurema ekraaniga HP EliteBook 8440p ja pisut väiksem HP EliteBook 2540p.

Väiksem sülearvuti on antud 64 riigikogu liikme kasutusse, teine osa kasutab suuremat mudelit.

Riigikogu kantselei ostudega on võimalik tutvuda riigihangete registri kaudu (https://riigihanked.riik.ee).

Rahandusministeeriumi halduspoliitika asekantsleri ülesannetes töötava Agris Peedu sõnul peab riigikogu liikmete ametihüvedega seonduvat korraldama riigikogu kantselei.

«Kui auto oleks ametihüve, siis selle ostmine ja riigihanke korraldamine oleks riigikogu kantselei ülesanne, kes on hankija riigihangete seaduse tähenduses,» selgitas Peedu.

Kui tegemist pole ametihüvega, siis pole riigikogu liikme poolt eratarbimiseks soetatav vara riigihanke objektiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles