TV3: eksamipettust soosinud direktor eitab süüd

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Vene Gümnaasiumi direktor Vladimir Klevtsov.
Pärnu Vene Gümnaasiumi direktor Vladimir Klevtsov. Foto: Urmas Luik

Pärnu Vene Gümnaasiumi direktor Vladimir Klevtsov, kes bioloogia riigieksamil etteütlemist soosis ja seejärel vallandati, eitab oma süüd juhtumis ja plaanib kohtusse pöörduda.

«Mina endal mingit süüd ei näe, ma olen kõik teinud selleks, et eksam toimuks seaduslikult,» ütles Klevtsov «Seitsmestele uudistele».

Direktor oli bioloogiaeksami ajal, mille tegijatest 18 tabati välise abi kasutamiselt, eksamikomisjoni esimees ja vastutas seega kõige eest, mis ruumis toimus, kuid väidab nüüd, et pole midagi valesti teinud.

«Kui nad lõpetasid eksami, siis nad kõik oma protokollides kirjutasid alla, et nad selle eksamitöö tegid isiklikult ja ma ütlen, kas täiskasvanud inimene paneb allkirja, et ta tegi kõik ise ja pärast hakkab kolmandas või neljandas seletuskirjas kirjutama, et teda keegi mõjutas kirjutama midagi muud? Ma usun, et see on vale,» rääkis Klevtsov.

Õpilased väidavad aga, et said direktori kabinetis kätte valmis seletuskirja teksti, mis tuli igaühel oma käega ümber kirjutada.

ERR: direktor läheb kohtusse

ERR Uudised kirjutab, et õpilased kirjeldasid eksamil juhtunut oma seletuskirjades nii, et eksamikomisjoni välisvaatleja lahkus hetkeks ruumist ning samal ajal luges üks eksamikomisjoni liikmetest, bioloogiaõpetaja Valentina Judina, õpilastele vastuseid ette.

Klevtsov ütles täna «Aktuaalsele kaamerale», et kavatseb kohtusse kaevata Pärnu linnavalitsuse otsuse, millega ta vabastatakse eksami ebaausa läbiviimise tõttu erandkorras alates 2. juulist ametist. Sama juhtus ka 2001. aastal, mil ametist vabastamise põhjuseks oli õpilaste arvu võltsimine ja hindamise korra süstemaatilise rikkumine, kuid toona leidis kohus, et otsus oli vale ning direktor ennistati ametisse.

«Ja kui praegu ma sain töölepingu erakorralise ülesütlemise avalduse linnapea poolt, mina arvan, et annan oma asjad kohtusse,» ütles Klevtsov.

Reformierakonnas, kuhu Klevtsov kuulub, pole juhtunut veel arutada jõutud, kuid kindlasti on plaanis temalt endalt selles osas aru pärida – oma volikoguliikme töö jätkamise osas peab direktor ise otsuse tegema, kuid mõtlema samas ka lastele, kelle koolitee on rikutud, ütles Pärnu volikogu aseesimees Väino Hallikmägi (Reformierakond).

Rikkumine avastati lihtsalt

Andres Ääremaa riiklikust eksami- ja kvalifikatsioonikeskusest ütles, et õigusaktide kohaselt ei tohi õpilased, eksamikomisjon ega välisvaatleja eksami ajal ruumist lahkuda ning kui tekib vältimatu vajadus, täidab välisvaatleja ülesandeid eksamikomisjoni esimees.

Vene Gümnaasiumi bioloogiaeksamil oli välisvaatlejaks Pärnu Vanalinna Põhikooli õpetaja, kelle lahkumise põhjused eksamilt on siiani segased. «Välisvaatleja enda seletuse kohaselt oli tal tarvis võtta ravimit ja seetõttu läks ta siis välja. Õpilaste seletuse järgi kutsuti välisvaatleja kohvile, ei tea, mis seal täpselt toimus,» rääkis Ääremaa.

Pärnu abilinnapea Jane Mets ütles, et välisvaatleja eksamiruumist väljasoleku ajal pidi direktor sees olema ja õpilaste väitel just sel ajal korrarikkumine toimuski. «18 õpilasel olid maha tõmmatud vastused, mis nad olid juba varem kirjutanud ja pärast üle kirjutatud uute vastustena ja kõigil täpselt ühtemoodi,» rääkis Mets, et eksamikeskusel polnud raske rikkumist avastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles