Eesti Õdede Liit: õed ei peaks andma hinnanguid

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ester Pruuden.
Ester Pruuden. Foto: Toomas Huik

Eesti Õdede Liidu presidendi Ester Pruudeni väitel on õenduse põhiväärtused empaatia ja inimlikkus, mis tähendab, et patsientidest tuleb hoolid ja abi anda viisil, mis võimaldab patsiendil ja tema lähedastel säilitada oma väärikust.

Eesti Päevaleht avaldas täna loo, milles kirjutati, et Tartu Ülikooli Kliinikumi tööle asudes konfidentsiaalsuslepingu allkirjastanud haiglaõde riputas intensiivravile sattunud lapse pildi Facebooki ning lisas sinna kommentaare lapse elu ja tervise kohta.

Pruudeni sõnul näevad õed oma töös väga palju kurvaks tegevaid olukordi – erinevad sotsiaalsed probleemid, inimestega seotud tragöödiad ja õnnetuste tagajärgi.

«Kuid õel ei ole voli kedagi hukka mõista, vaid aidata inimesi sellisena nagu nad on,» kinnitas Pruuden.

Pruudeni hinnangul võib siiski juhtuda, et noor õde ei oska veel piisavalt mõista väärikusega seonduvat, näiteks inimese toetamist viisil, mis säilitab tema väärikuse.

«Kerge on ju mõista hukka vanemaid, kes ei hooli piisavalt oma lastest või vastupidi. Aga õed peavad õppima mõistma, et meie roll ei ole anda inimestele hinnanguid või hukka mõista patsiente ja nende lähedasi,» sõnas Pruuden.

 Pruudeni kinnitusel on nad õdede liidus rääkinud sotsiaalmeediast ja saavad aru, et õdedel on oluline oma kogemusi vahetada, kuid piirides, mis on õele kohane.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles