Kliinikum: haige lapse andmeid jaganud õe saatuse selgitab sisejuurdlus

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

SA Tartu Ülikooli Kliinikumi avalikkussuhete spetsialisti Ene Selarti sõnul selgitab Facebookis haige lapse pilti ja andmeid jaganud õe saatuse sisejuurdlus.

Eesti Päevaleht avaldas täna loo, milles kirjutati, et Tartu Ülikooli Kliinikumi tööle asudes konfidentsiaalsuslepingu allkirjastanud haiglaõde riputas intensiivravile sattunud lapse pildi Facebooki ning lisas sinna kommentaare lapse elu ja tervise kohta.

«Kliinikumi käsutuses on valdavalt informatsioon, mis on ajakirjanduses esitatud. Kliinikum on algatanud sisejuurdluse juhtumi asjaolude väljaselgitamiseks,» sõnas Selart.

Selarti sõnul selgub õe saatus sisejuurdluse tulemuste põhjal.

«Sisejuurdluse käigus analüüsitakse juhtumit nii andmekaitselisest kui eetilisest aspektist,» sõnas Selart. «Kliinikumi kohustus on teha juhtunust järeldused. Unustada ei tohiks, et sellistes juhtumites kannatavad need, kelle kannatusi ei tohiks keegi enam ühelgi moel suurendada.»

 Selart lisas, et nende teada pole Kliinikumis analoogilisi rikkumisi seoses sotsiaalmeediaga aset leidnud ja Kliinikumis tehakse järjepidevalt eetika-alaseid  koolitusi.

«Käesoleva juhtumi valguses peab Kliinikum vajalikuks põhjalikumalt käsitleda veebikäitumise temaatikat,» nentis Selart.

Selart tõstis esile, et Eesti õiguskord sätestab tervishoiutöötajatele saladuse hoidmise kohustuse ja tervishoiutöötaja kutse omandanu on läbinud ettevalmistuse meditsiinieetikast.

Lisaks kutsealasele ettevalmistusele ja õiguskorrast tulenevatele kohustustustele sõlmib Kliinikum kõigi oma töötajatega täiendavalt konfidentsiaalsuslepingu ning juhendab töötajaid.

«Saladuses hoidmine tähendab andmete mitte teatavaks tegemist ja mitte edastamist kolmandatele isikutele ning kolmandatele isikutele juurdepääsu mitte võimaldamist mistahes viisil ja ulatuses,» selgitas Selart. «Saladuses hoidmise kohustus on tähtajatu.»

Selarti väitel läbivad kõik uued õendusala töötajad ka neli kuud kestva stažööriprogrammi, mille käigus tutvutakse ametialaste nõuetega ja haiglas on juhendid, mis puudutavad ka eetikat ja suhtlemist nii töökaaslase, patsiendi ja tema omastega;

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles