Kasutatud kaupade müük suurenes jaanuaris

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Karu käib üsna tihti kasutatud kaupade kaupluses Tallinnas Paavli tänaval.
Anne Karu käib üsna tihti kasutatud kaupade kaupluses Tallinnas Paavli tänaval. Foto: Liis Treimann

Samal ajal kui kogu jaekaubandus näitas jaanuaris märke üha kiiremast kokkukuivamisest, ostsid inimesed senisest märksa rohkem kasutatud kraami ja turukaupa.





Statistikaameti andmeil ületas kasutatud kaupade ja turukauba müügikäive tänavu jaanuaris mulluse jaanuari käibe ligi 40 protsendi võrra. Samal ajal kõigis ülejäänud valdkondades jäid müügikäibed mullusele kõvasti alla.



Statistikaamet hoiatas siiski, et kasutatud kaupade ja väljaspool kauplusi müüdavate kaupade kogukäive on nii väike, et suured protsentuaalsed kõikumised statistikas on lihtsad tekkima. Ehkki mingit trendi see näitab, ei saa veel järeldada, nagu oleks eestlased üksmeelselt hakanud second-hand-kauplusi eelistama.



Eile koos lapselapsega Tallinnas Paavli tänava suures ja üsna tühjas kasutatud riiete kaupluses käinud Anne Karu sõnul on ta külastanud kauplust juba kaua, üldine majanduskriis pole teda aga sagedasemaks külaliseks muutnud.



«Siit leiab palju avastamisrõõmu,» sõnas Karu, lisades, et siiski on oluline ka soodne hind. «Lasteriided, mis on ju enamasti vähe kantud, saab umbes poole odavamalt,» kinnitas ta.



Kaupluse juhataja, kes eelistas oma nime mitte avaldada, kinnitas, et raske aeg on siiski tuntav ka nende äris ning inimesed hoiavad praegu kokku isegi odavate riiete pealt.



Üldine käibekasv on sellegipoolest tähelepanuväärne, sest kasutatud ja turukauba käibed on buumi ajal kasvanud üldisest tempost aeglasemalt. 2007. aastal hakkasid käibed aga hoopis kiirelt vähenema, et alles 2008. aasta lõpukuudel, pärast üleilmse finantskriisi algust taas jõudsale tõusule pöörata.



Samas on jaanuarikuu statistika põhjal teinud suurima kukkumise majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjali müük. Ühelt poolt on põhjuseks kinnisvara ja ehituse ärakukkumine, teisalt on märkimisväärne roll laenutingimuste karmistamisel.



Jaanuaris kulutasid eestimaalased ka toidukaupadele viiendiku võrra vähem kui mullu jaanuaris, kuid majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi hinnangul on just toidukaupade pealt võimalik veelgi rohkem kokku hoida.



Statistikaameti jaemüügi andmeid kommenteerides nimetas ministeerium toidukulutuste kokkutõmbamist silmanähtavaks. Rohkem on hakatud ostma tooraineid ning odavamat toitu.


Samas moodustavad kulud toidule jätkuvalt suhteliselt suure osa eestlaste sissetulekust. «Seetõttu on võimalik kokkuhoiuga [toidult] märkimisväärselt raha säästa,» teatas ministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles