Kaitseministeeriumi ootavad Simmi tõttu ümberkorraldused

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Kaitseministeeriumi julgeolekuosakonna endise juhataja Herman Simmi juhtumi tõttu vahetatakse välja julgeolekuosakonna töötajad, riigi julgeoleku volitatud esindaja viiakse lahku osakonnast ning karmistatakse ligipääsu riigisaladustele.




Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul on riigireetmises süüdi mõistetud Simmi juhtumist saadud peamine õppetund, et mehe kätte oli koondunud liigsel määral riigisaladusi sisaldavat informatsiooni.



«Kontroll tema tegevuse üle ei olnud piisavalt hajutatud ning kahjuks need riskid realiseerusid vastavalt sellele kontsentratsioonimäärale,» lisas minister. «Oleme otsustanud julgeolekuosakonna ja riigi julgeoleku volitatud esindaja (NSA – toim) lahku viia.»



NSA on välisriigi salastatud teabe vastuvõtja ja hoidja teises riigis ning praegu tegutseb sellena kaitseministeeriumi julgeolekuosakond. Muudatus on vajalik selleks, et praktiline tegevus julgeoleku alal ministeeriumis ja järelevalve, sealhulgas ka NATO salajase teabe vahendamine, oleksid lahendatud.



Aaviksoo sõnul on kavas üle vaadata julgeolekuosakonna funktsioonid ja see restruktureerida, mis tähendab osa töötajate väljavahetamist.



«Kõik inimesed, kes on töötanud ministeeriumis selles valdkonnas, jätkavad oma tegevust erinevatel ametikohtadel muudetud ülesannetega, üle vaadatud ametijuhendiga või teistes riigistruktuurides,» rääkis ta.



Ministri sõnul ei ole see seotud personaalse vastutusega. «Langetamata mingisugust kahtlust konkreetsetele inimestele, tuleb see ümberkorraldus läbi viia värske pilguga,» lisas ta.


Aaviksoo sõnul ei kuulutata julgeolekuosakonna uue juhi leidmiseks avalikku konkurssi. Ta avaldas arvamust, et uus juht leitakse tõenäoliselt mõnest julgeolekuametkonnast.



Aaviksoo sõnul olid riigisaladust puudutavad materjalid olulises osas hajutatud ka varem ja Simmilgi polnud ligipääsu kõikidele riigisaladustele. Minister lisas, et juba praegu on riigisaladust sisaldavatele materjalidele ligipääsu reeglid karmimad kui veel pool aastat tagasi.



Kuigi Simmi juhtumi uurimise käigus tegi ministeerium koostööd nii NATO kui ka Euroopa Liidu partneritega, ei tulene ministri sõnul muudatused nende nõudmistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles