Majanduslangus röövis börsifirmadelt kasumi

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erametsaomanikele kulub lisaraha marjaks ära.
Erametsaomanikele kulub lisaraha marjaks ära. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Eelmise aasta majandustuuled pühkisid minema suure osa Eesti börsiettevõtete kasumitest. Kaotajaterivi juhtisid Olympic, Silvano ja Baltika, jõudsalt vastutuult rühkisid vaid Norma ja Starman.


Suur osa Tallinna börsil ise või võlakirjadega noteeritud ettevõtetest pidi aasta lõpuks leppima kasumi tugeva kukkumisega, neist kolm langesid kahjumisse, kirjutab

Äripäev

. Kasiinoäri kõrval veeres allamäge ka rõivatootmine: Olümpic EG ligi poolemiljardilise kahjumi kõrval näitas Baltika 19 miljoni ning Silvano FG konkurendist 100 miljoni krooni võrra suuremat kahjumit.

Endiselt läheb hästi aga monopoolses seisundis Tallinna Sadamal ja Tallinna Veel, mis kaotasid kasumist vaid paar protsenti, samuti telekommunikatsiooniettevõtetel Eesti Telekom ja Starman. Kasum paisus aastaga aga pea kolmandiku võrra aktsiaseltsil Norma.

LHV analüütik Erki Tergi sõnul annab Tallinna börsi ettevõtete käekäik hea pildi Eesti majanduses ja maailmas toimuvast. «Praegune majanduskriis algas Eesti jaoks suuresti kinnisvarasektorist, levis siis tarbimisse ning aasta teises pooles pingestusid oluliselt finantseerimistingimused,» iseloomustas mullust aastat LHV analüütik Erki Terk, «sarnaselt on ka börsil enim kannatanud just kinnisvaraettevõtted, jaemüügiketid ning ka tugevalt üles võimendatud bilanssidega firmad nagu Ekspress Grupp.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles