Keskerakond tahab maadevahetuse otsuse arutamist riigikogus

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Keskerakonna juhatus otsustas maadevahetuse kohtuotsuse järel korraldatud erakorralisel koosolekul teha Keskerakonna fraktsioonile ülesandeks algatada riigikogus riiklikult tähtsa küsimusena arutelu põhiõiguste ja vabaduste riivete üle Eestis, samuti nõutakse ministritelt riigi peaprokuröri ja kaitsepolitsei peadirektori ametist vabastamist.

Partei juhatus otsustas teha justiitsminister Kristen Michalile ja siseminister Ken-Marti Vaherile ettepaneku vabastada ametist riigi peaprokurör Norman Aas ja kaitsepolitseiameti peadirektor Raivo Aeg usalduse kaotuse ning nende juhitavate asutuste poolt toime pandud õiguste rikkumiste tõttu.

Olulise tähtsusega riikliku küsimuse arutelu peaks toimuma sügisese istungjärgu alguses septembris. Vastavalt riigikogu töö- ja kodukorra seadusele võib fraktsioon algatada kord aastas olulise tähtsusega riikliku küsimuse arutelu.

Erakonna juhatus otsustas, et sel arutelul tuleks muuhulgas jõuda selleni, et valitsus tunnistaks Eesti õigussüsteemi eksimusi ja leidma lahendused poliitiliselt motiveeritud kaasustele, samuti lahendama probleemid seoses valikulise õiguse mõistmisega. Samuti tuleks läbi viia kohtumenetluse reform, mis väldiks kallutatust prokuratuuri huvides ja süütuse presumptsiooni eiramist.

Veel peab Keskerakonna juhatus oluliseks, et riigikogu julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni tegevust tõhustataks, komisjoni esimehe ametikohta tahetakse opositsioonierakonna esindajale.

Samuti leidis juhatus, et üle tuleks vaadata prokuratuuri juhtimis- ja organisatsiooniõigus. «Kohtud, uurimisorganid ja prokuratuur ning seadusloomes osalemine peavad olema lahus. Kohtud ja prokuratuur ei tohi olla ühe ministeeriumi haldusalas,» leiab partei juhatus.

«Julgeolekuasutuste seadus ei ole kooskõlas Euroopa Inimõiguste Kohtu lahenditega ja küsitav on selle seaduse osaline põhiseaduspärasus. Peame oluliseks muuta ja täiendada julgeolekuasutuste seadust järgmistes osades: järelevalve julgeolekuasutuste üle, julgeolekuasutuste organisatsiooniline ülesehitus, julgeolekuasutuste ülesanded ja volitused,» seisis Keskerakonna juhatuse otsuses.

19. juunil mõistis Harju maakohus kõik maadevahetuse kriminaalasjas süüdistatavad õigeks. Kohus ei saanud menetlustoimingute rikkumise tõttu kasutada suurt osa tõenditest ning heitis kohtueelsele menetlejale ette süüdistatavate põhiõiguste rikkumisi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles