Kattel: riigireformi idee tundub toorena

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rainer Kattel
Rainer Kattel Foto: Tallinna Tehnikaülikool

Tallinna Tehnikaülikooli avaliku halduse instituudi direktori Rainer Katteli hinnangul on riigireformi idee selgelt toores ja kummaline on ka selle ajastus.

«Tundub toore mõttena, lihtsalt suviseks ajaks tähelepanu kõrvale juhtimiseks, et pigem parteide rahastamise teemalt tähelepanu kõrvale juhtida. Riigireformi ideega suvel välja tulla – pole arusaadav,» nentis Kattel.

Katteli sõnul on maavalituste rollist räägitud pikka aega ja debatt kestab endiselt. Tema hinnangul tuleks kindlasti leida võimalusi ja viise, kuidas parandada kohalike omavalituste koostööd ja pigem ei peaks maavalitsusi ära kaotama.

«Pigem tugevdama, kuid seda teemat reform üldse ei puuduta,» sõnas Kattel.

Paari päeva eest käidi Soomes välja plaan, et omavalituse suuruseks peaks olema 20 000 elanikku ja omavalitsused, kes seda ja teisi kriteeriumeid ei täida, peavad leidma võimaluse mõne teise omavalitusega liitumiseks.

Kuigi sarnast plaani on kiigutatud ka Eestis, on kvantitatiivne lähenemine Katteli hinnangul keeruline ning lähtuma peaks sisust ja kvaliteedist.

Juulis või hiljemalt augustis pöördub justiitsminister Kristen Michal kirjaga erakondade, erinevate institutsioonide, mittetulundusühingute, kohalike omavalitsuste, arvamusliidrite ning teadlaste poole, et küsida neilt näiliselt kolm lihtsat küsimust: a) milline oleks ideaalne Eesti ja miks, b) mida selleks muuta oleks vaja, c) mida olete valmis ise tegema.

Riigireformi eesmärk on välja selgitada, kuidas riik toimib, milliseid toimimisviise me tahame, kuidas on tööd jagatud riigi ja näiteks erasektori vahel. Selgemaks tuleb teha riigi / kohaliku omavalitsuse ning inimese vahekord just teenuste osas.

Üheks võimalikuks ettepanekuks on kaotada maavanema ametikoht ja maavalitsused. Idee kohaselt korraldatakse senised maavalitsused ümber teeninduspunktideks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles