Heldur Tõnisson pakkus juubelipeol murakasufleed

Arter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heldur Tõnisson
Heldur Tõnisson Foto: Toomas Huik, Derrick Feole

Heldur Tõnisson tähistas oma 100. sünnipäeva Zürichi lähedal Šveitsi väikelinnas Zugis paarikümne sugulase, kunagise äripartneri ja talle kuulunud ettevõtete juhtide seltsis.


Ochseni hotelli väikeses banketisaalis toimunud koosviibimisele ei saanud kahjuks halva tervise tõttu tulla Heldur Tõnissoni ainus poeg, USAs elav professor Ivar-Jaan Tõnisson. Küll oli Ameerikast saabunud Ivari poeg, s.t Helduri pojapoeg Alexander. Samuti olid Rootsist tulnud Helduri venna Ilmari poeg Tõnis Tõnisson ja tema poeg Raul Tõnisson. Esimene peab pensionipõlve, teine töötab Stockholmis psühhiaatrina.

Õhtu peakorraldaja ja särtsakas perenaine oli Heldur Tõnissoni kaasa Ingrid, kes olnud oma mehele toeks viimased tosin aastat. Ingrid, endine meditsiiniõde, on Heldurist üle 40 aasta noorem, ta on hollandi ja portugali päritolu ameeriklanna.

Heldur Tõnisson on viimased aastad äritegevusest tagasi tõmbunud. Oma uhked Ferrarid, mida Eesti publik sai näha 1997. aastal Tallinnas Raekoja platsil korraldatud Postimehe rahvapeol, on ta maha müünud. Veel 90. eluaastate keskel oli Heldur Tõnisson vanim Ferrari juht Šveitsis.

Kiireid sportautosid ja kihutamist armastav Heldur vajab praegu liikumiseks ratastooli, kuulmine on väga kehv, nagu see tal lapsepõlvest peale on olnud. Ja kuigi 100. sünnipäeva tähistanud mees hoidub liigse pingutuse vältimiseks pikkade juttude ajamisest, näitas koosviibimine, et ta suudab jätkuvalt suhelda eri keeltes – nii koduses inglise keeles kui ka saksa ja rootsi keeles ning muidugi emakeeles, eesti keeles. Samuti jälgib Tõnisson jätkuvalt maailma asju.

Endise riigivanema Jaan Tõnissoni pojale oli saatnud oma õnnitluse ka president Toomas Hendrik Ilves, kes nentis, et vaatamata keerulistele aegadele ning raskustele on Heldur Tõnisson meile kõigile näidanud, et teadmiste, püsivuse, ettevõtlikkuse ja otsiva meelega on võimalik elus palju head korda saata. «Tänan Teid eriti Teie isa poolt hoitud demokraatlike traditsioonide, avatud meele ja mõttevabaduse edasikandmise eest. Seeläbi olete Te hoidnud oma kodumaad südames ning kujundanud kaugelt praeguse Eesti palgejooni,» seisab presidendi õnnitluses, mida külalised kohapeal lugeda said.

Peaminister Andrus Ansip oli lähetanud lilled.

Eesti Meedia grupi juht Mart Kadastik andis sünnipäevalapsele edasi ainueksemplari spetsiaalselt tema jaoks koostatud fotoalbumist Eesti kohta, mille kõik pildid on teinud Postimehe fotograafid.

Heldur Tõnisson tänas õnnitlejaid tähelepanu ja sõbralikkuse eest.

Sünnipäevapeol oli Heldur Tõnisson mõnusas meeleolus. Pateetilisi ja pikki peokõnesid ei peetud, selle asemel oli üles seatud videokaamera, nii et iga külaline sai oma õnnitlused jäädvustada. Õhtut ilmestasid muusikaliselt viiulikunstnikud.

Heldur Tõnisson kostitas üle nelja tunni väldanud sünnipäevapeo krooniks külalisi aastakümneid tema lemmikmagustoiduks olnud murakasufleega, mida serveeriti koos Soome murakalikööriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles