Michali sõnul võib valimisreformi arutelu alata lähikuudel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal
Kristen Michal Foto: Peeter Langovits

Reformierakonna peasekretäri Kristen Michali sõnul võiksid parlamendiparteid alustada juba lähikuudel arutelu peaminister Andrus Ansipi ettepaneku üle muuta põhiseadust ning ühitada tulevikus riigikogu valimised kohalike ja Euroopa Parlamendi valimised presidendivalimistega.

Michali sõnul ei tohiks erakondadel ideele vastuväiteid olla, arvestades praegust korda, kus valimisteta ei möödu peaaegu ühtki aastat.

Samas tuleb ettepanekut tema kinnitusel nii koalitsiooni- kui opositsiooniparteidega põhjalikult arutada, kuna põhiseaduse muutmine peaks olema erakondadeülene.

Kui esimesed mõttevahetused on ettepaneku üle jooksvalt juba toimunud, siis tõsisemalt võiksid arutelud tema sõnul alata lähikuudel.

«On arvatud, et reformi võiks ära teha juba sel aastal, aga mina arvan, et oluliste reformide puhul võib suur kiirustamine viia selleni, et inimesed näevad rohkem päevapoliitikat kui sisulist ideed, mida valimisreform just on,» ütles Michal BNSile ja lisas, et pigem võiks reformi ellu viia 2011. või 2012. aastal.

Reformierakonna esimees peaminister Andrus Ansip tegi eelmise nädala algul Tartus peetud Eesti aastapäeva kõnes ettepaneku sätestada põhiseaduses, et edaspidi toimuvad riigikogu ja kohalike volikogude valimised iga nelja aasta tagant märtsi esimesel pühapäeval ning presidendi- ja Euroopa Parlamendi valimised iga viie aasta tagant juunis.

Põhiseaduse muutmine võiks tema hinnangul toimuda kiiremas korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles