Ministeerium lubaks advokaatidel oma tegevust reklaamida

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / Postimees

Justiitsministeerium soovib eile kooskõlastusele saadetud eelnõuga leevendada keeldu, mille kohaselt ei tohi advokaadid, aga ka vandetõlgid ja patendivolinikud praegu oma tegevusele reklaami teha.

Ministeerium märkis eelnõu seletuskirjas, et absoluutse reklaamikeelu kaotamisega kõrvaldatakse põhjendamatu piirang advokaatide, vandetõlkide ja patendivolinike kutsetegevuse reklaamimisel, mis ei ole muu hulgas kooskõlas ka Euroopa Liidu õigusega. Eelnõuga asendatakse reklaamikeeld vähem piirava regulatsiooniga, nähes ette, et reklaam on põhimõtteliselt lubatud, kui järgitakse teatud tingimusi.

Seletuskirja kohaselt võivad advokaadid, vandetõlgid ja patendivolinikud edaspidi oma tegevust reklaamida nii raadios, ajalehtedes kui ka internetis, kui reklaam ei ole vastuolus kutse-eetika nõuetega. Samas on eelnõu järgi täielikult keelatud lepingu sõlmimise üleskutset sisaldav reklaam.

«Advokaat, vandetõlk või patendivolinik ei tohi kasutada ära teadmist selle kohta, et on isikuid, kellele ta saab üksikjuhtumil õigusnõustamist või esindamist pakkuda. Näiteks on keelatud olukord, kus advokaat reklaami kaudu suunab enda juurde isikuid, kellel võivad olla kahjunõuded teatud konkreetsetel asjaoludel, ning pakub neile lepingulist esindust,» märkis justiitsministeerium seletuskirjas.

Ministeeriumi hinnangul aitab piirangu kaotamine advokaatidel, vandetõlkidel ja patendivolinikel oma tegevust tutvustada ja konkureerida võrdsetel tingimustel teiste samalaadsete teenuste pakkujatega, näiteks tõlke- ja õigusbüroodega. Samas ei kahjusta piirangu kaotamine nende õiguselukutsete sõltumatust ja usaldusväärsust, kuna arvestada tuleb kutse-eetika nõuetega ning reklaam ei tohi olla suunatud lepingu sõlmimisele üksikjuhtumi korral, lisas ministeerium.

Aasta alguse seisuga tegutses Eestis 792 advokaati, 28 vandetõlki ja 59 patendivolinikku. Muudatused peaksid eelnõu kohaselt jõustuma järgmise aasta märtsis.

Justiitsministeerium proovis reklaamikeeldu kaotada ka 2010. aastal, kuid toona otsustas valitsus vastavad sätted eelnõust välja võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles