Avalikud üritused tekitavad meelehärmi rahu soovivates elanikes

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rattaralli sulgeb Tartu tänavaid traditsiooniliselt igal aastal
Rattaralli sulgeb Tartu tänavaid traditsiooniliselt igal aastal Foto: Margus Ansu

Linnatänavatel korraldatavad avalikud üritused toovad endaga sageli kaasa liikluskorralduse muudatusi, aga ka palju autosid, mis pargivad kõikvõimalikes sobimatutes kohtades. See tekitab meelehärmi elanikes, kes üritustest osa ei võta ja sooviksid rahulikumat eluolu.

Möödunud nädalavahetusel Haapsalus toimunud rattaralli vihastas kohalikku elanikku, kes oli sunnitud ürituse pealtvaatajaks, kuna tema kodutänav oli võistluse tõttu liiklusele suletud. Leheveergudel anonüümseks jääda soovinud kodanik viitas põhiseaduse paragrahvile, mis ei luba inimese liikumisvabadust piirata, ning imestas, miks on antud selline õigus jalgrattavõistluse korraldajale.

Ta imestas loa andmise mõistlikkuse üle: «Pakuks Haapsalu linnavalitsusele ja politseile välja siis veelgi huvitavamaid ideid kui antud Filtri maanteesõitude jalgrattavõistlus. Kuidas oleks näiteks maleturniir linna pearistmikul, kus käigu tegemiseks on aega punasest rohelise tuleni?» ironiseeris pahane kodanik.

Lisaks tänava sulgemisele täitusid ümbruskonna majade elanikele ette nähtud parklad sõidukitega, mis kuulusid üritusel võistlejale, mõne osaleja pereliikmele või lihtsalt suvalisele pealtvaatajale.

Haapsalu linna avalike suhete spetsialist Tõnu Parbus ütles, et linnavalitsuseni ei ole jõudnud nurinat ürituste tõttu tehtud liikluskorralduste pärast. «Haapsalu inimesed on üldiselt harjunud sellega, et suvel ka mõned suurüritused toimuvad, mis linnainimestele tööd annavad ning linna tuntust suurendavad,» sõnas ta.

Kui palju selliseid üritusi suve jooksul Haapsalus korraldatakse, ei osanud ta täpsustada, tuues välja näiteks juulis toimuvad American Beauty Car Show, U-19 EM jalgpallis, joogafestival, augustis Valge Daami aja.

«Iga vastava ürituse taotlusel peab avalikul üritusel olema liiklusskeem, juhul kui on tegemist ulatuslikuma sulgemisega. Ürituse korraldaja tagab avalikes kanalites info kätte saadavuse. Näitena võib tuua selle, et U-19 jalgplli ajal saatsime ka osaliselt Staadioni tänava elanikele kirjad sulgemise kohta ja võimalikud ajad liikumiseks,» märkis Parbus. Ajutise liikluskeemi vaatab linnavalitsus eelnevalt üle ning kooskõlastab ka politsei ja päästeametiga.

Mitu üritust korraga

Tartu liikluskorraldusteenistuse peaspetsialist Toomas Henno ütles, et suvel korraldatakse liiklust häirivaid üritusi märksa tihedamini kui talvel. «Esimene on kevadel traditsioonilised üliõpilaspäevad, kui üritused toimuvad Vabaduse puiesteel ja Raekoja plats, sellega kaasnevad alati liikluspiirangud. Samuti rattarallid on traditsioonilised.» Mai lõpus on traditsiooniks kujunenud GP kolmepäevane sõit, mis lõpeb rattaralliga.

Sel suvel esmakordselt korraldatava Tartu triatloni aegse liikluskorralduse väljanuputamine on tõsine väljakutse, sest see toimub täpselt samal ajal traditsiooniliste Hansapäevadega 20.-22. juulil. «Need koos teevad sellise tõmbenumbri, et rahvas tuleb vaatama, aga tänavad suletud võistluseks. Eks seda me nüüd reguleerime,» sõnas Henno.

Seda, et kesklinna elanikud liiklema ei pääse, Henno kinnitusel ei juhtu. «See ongi alati korraldajatele esimene nõue tänavate sulgemise puhul, ka ehituste puhul, et juurdepääs kohalikele tuleb tagada. Näiteks siin Postimaja töötajatele ja teistele kesklinna elanikele ligipääsuks Ülikooli tänava ajutiselt kahesuunaliseks muutnud, et vanalinna kvartalisse pääseks,» rääkis ta.

Seda, et ümberkorraldused inimesi häirivad, tuleb muidugi ikka ette. «Elu on niiviisi, et keda üritus huvitab, see vaikib - tema oma rahulolekut ei avalda. Rahulolematust avaldab see, keda asi ei huvita ning kes ei saa üldse aru, miks avalikus ruumis üritusi korraldatakse, kõik võiks olla vaikne ja rahulik. See ongi kokkuleppe küsimus, mis me linna avaliku ruumiga teeme, kas ainult pargime sõidukeid või lubame siin ka rahvale meelelahutust pakkuda.»

Viimane suurem rahulolematus tekkis mai lõpus, kui renoveeritud Tamme staadionil nädala jooksul toimus neli suuremat spordiüritust üksteise järel. «Liikluses läks seal kitsaks. Siin läheb aga kivi autojuhtide kapsaaeda, sest liiklus oli seal reguleeritud, parkimiskeelud ühes suunas pandud, aga juhid eirasid neid vanast harjumusest ja soovist võimalikult peavärava lähedal parkida, nii et tänav läks umbe. Sellest tegime kohe järeldusi, järgmiseks võistluseks linn muudab seal liikluskorraldust ja teeme täiendavaid parklaid. Loodame, et inimesed harjuvad.»

Viimati nörritas lohakas parkimine keelumärkide alla ja haljasaladele elanikke lauluväljakul toimunud popkooride peo ajal. Henno ütles, et laupeo korraldajad ei võtnud ürituse eel üldse linnaga ühendust ja arvestasid ilmselt, et lauluväljaku parklad võtavad kogu publiku sõidukid vastu. «Kui üks auto on kuskile keelatud kohta parkima jäetud, siis ülejäänud üheksa arvavad, et nii võibki ja võtavad juba talle sappa.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles