Die Welt: Eesti näitab lõunariikidele teed kriisist välja

Toomas Randlo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Variisikute kasutamine muutub riskantsemaks.
Variisikute kasutamine muutub riskantsemaks. Foto: SCANPIX

Saksa ajaleht Die Welt kirjutas täna, et Eesti on näidanud, kuidas saab kriisist välja tulla depressioonist ja eurost hoolimata.

Die Welt analüüsis lähemalt Eesti viimaste aastate majandusolukorda ning tõi välja, et kuigi majanduslangus oli 2009. aastal Euroopa Liidu üks suurimaid (14,3 protsenti), siis juba möödunud aastal kasvas Eesti majandus 7,6 protsenti. Samuti on välja toodud, kuidas erinevalt teistest Balti riikidest on Eestis keskmine palk jõudsalt kasvanud.

Ajaleht arutles ka selle üle, miks ei toimunud Eestis selliseid meeleavaldusi kärpekavade vastu nagu Kreekas. Põhjuseks peetakse erinevat minevikku. Lehe sõnul kuuleb Balti riikides inimestelt selliseid lauseid nagu: «Kriis? See oli meil siis, kui meie isad Siberisse küüditati.» Lisaks rõõmustavad Balti riikide elanikke Euroopa Liidu abirahad, mis küündivad iga aasta 2,5 miljardi euroni.

Kõige hämmastavamaks pidas Saksa leht Eesti madalat riigivõlga ning rõhutas, et tänu parematel aastatel kogutud reservidele tõusis Eesti riigivõlg kriisi ajal vaid kuue protsendini sisemajanduse kogutoodangust.

Leht mainis ka seda, kuidas praegu Saksamaal töövisiidil viibiv Eesti president Toomas Hendrik Ilves möödunud kuul majandusteadlase Paul Krugmani kriitikale vastas. Välja on toodud Krugmani arvamus, et möödunud aastal euro kasutusele võtnud Eesti pole säästupoliitikaga nii hästi kriisist välja tulnud, kui tihti rõhutatakse. Ilves vastas aga kriitikaga majandusteadlaste suunas, kes arvavad, et «lolle ida-eurooplasi» peab õpetama.

President ilves viibib töövisiidil Berliinis, kus ta kohtub Saksamaa Liitvabariigi presidendiga ning peab Humboldt-Viadrina School of Governance’is majandusalase ettekande «Kasinus või kasv».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles