Teder: riigikogu ei pea ettepanekuid erakorraliselt arutama

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Teder
Indrek Teder Foto: Peeter Langovits / Postimees

Sel nädalal riigikogule seaduste muutmiseks kolm ettepanekut teinud õiguskantsler Indrek Teder ütles, et parlament ei pea ettepanekute arutamiseks suvel erakorraliselt kogunema.

Tederi hinnangul on oluline, et riigikogus oleks võimalik pidada küsimuste üle sisulist arutelu, samas austab ta enda sõnul parlamendi õigust oma töö korraldusele. «Ettepanekute esitamine praegusel ajal annab riigikogule võimaluse oma tööd korraliseks sügisistungjärguks ette planeerida,» ütles õiguskantsler Postimehele.

Teder lisas, et ei pea ettepanekute erakorralist arutamist täiskogus vajalikuks, kuid eelnimetatud põhjustel ei pidanud ta vajalikuks valminud ettepanekute väljasaatmisega ka viivitada.

Kui seaduse kohaselt on riigikogul õiguskantsleri ettepanekute täitmiseks aega 20 päeva, siis Teder andis parlamendile teada, et loeb 20-päevase tähtaja alguseks korralise istungjärgu algust. Riigikogu alustab sügisistungjärku 10. septembril.

Õiguskantsler tegi sel nädalal riigikogule seaduste muutmiseks kolm ettepanekut. Esmaspäeval saadetud kirjas palus ta muuta erakooliseadust, mis lubab avalikule võimule kuuluvates eragümnaasiumides nagu Tallinna vene lütseum anda võõrkeelset haridust ega taga seega eestikeelse õpetuse piisavat kättesaadavust.

Eile tegi Teder ettepaneku muuta kollektiivse töötüli lahendamise seadust, pidades toetusstreikidest etteteatamise kolmepäevast tähtaega liiga lühikeseks, ning kodakondsuse seadust, et erandjuhtudel saaks kodakondsuse taotlemisel nõutava püsivalt riigis elamise perioodi hulka arvestada ka töö tõttu Eestist eemalviibimise aja.

Kokku on õiguskantsler teinud viimase aasta jooksul riigikogule kuus ettepanekut viia seadused põhiseadusega kooskõlla. Ettepanekuid peab arutama riigikogu täiskogu, kel tuleb hääletusel otsustada, kas asuda seadust muutma või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles