Särgava: politsei ei saa kohtule karistusi ette kirjutada

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harju Maakohtu esimees Helve Särgava.
Harju Maakohtu esimees Helve Särgava. Foto: Peeter Langovits

Siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler Erkki Koorti hinnangul pääsevad liiklusrikkujad kohtus liiga kergelt. Harju maakohtu esimees Helve Särgava kriitikaga ei nõustu ja tema sõnul ei saa politsei kohtule karistusi ette kirjutada.

Koorti sõnul ootab ühiskond, et liiklussurmade number langeks ja rikkujaid ohjeldatakse, kuid politseil ja siseministeeriumil on raske midagi ära teha, kui räigete rikkumiste eest määratakse kohtus naeruväärseid karistusi. Ta tõi näiteks hiljuti 290 km/h kihutanud mootorratturi, kellele kohus määras kahepäevase aresti, mille ta juba enne kohtusse jõudmist oli ära kandnud.

«Mina olen sügavalt veendunud, et me elame demokraatlikus õigusriigis, aga me ei ela politseiriigis,» vastas Särgava kriitikale, rõhutades siiski, et konkreetset juhtumit ta kommenteerida ei oska. «Meil teostab õigusemõistmist kohus, mitte ei toimu õigusemõistmine nii, et kohtunik vaatab politseinikule otsa ja ootab, mida ta karistuseks küsib ja siis vormistab selle karistuse.»

Särgava seletas, et karistuse karmusega ei saa kuritegevust likvideerida.

«Oluline on see, et igale rikkumisele järgneks vastav karistus,» sõnas Särgava. «On päris palju riike, kus surmanuhtlus on olemas. Kas nendes on riikides on tapmine kui kuriteoliik likvideeritud? Me teame, et see ei ole nii.»

Ta seletas, et kohtunik peab õiguse mõistmisel arvestama kergendavate ja raskendavate asjaoludega ja vaatama seda, kuidas on võimalik mõjutada isikut, et ta enam süütegusid toime ei paneks.

«Enne, kui kohtunik leiab, et temalt vabaduse võtmine on ainus võimalus, peab ta väga tõsiselt kaaluma, kas mõni teine karistusliik ei oleks mõistlikum,» rääkis ta. «Tegelikult on kohtunikud ka liiklusrikkumiste eest mõistnud väga rangeid karistusi.»

Särgava rõhutas, et kõik juhtumid on erinevad ja neisse ei saa suhtuda emotsionaalselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles