Ansip ei näe põhjust ACTA tagasilükkamise pärast rõõmustada

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebruaris avaldasid paljud inimesed ACTA vastu meelt ka Tallinnas.
Veebruaris avaldasid paljud inimesed ACTA vastu meelt ka Tallinnas. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Peaminister Andrus Ansip ei näe põhjust võltsimisvastase kaubanduslepingu (ACTA) tagasilükkamise pärast rõõmustada, sest intellektuaalomandi kaitse probleemid ei ole saanud rahvusvahelises plaanis lahendust.

Ansip ütles täna valitsuse pressikonverentsil, et väga põhjendatuks ei saa ACTA laustagasilükkamist Euroopa Parlamendis pidada, teades, et Euroopa Kohus on oma hinnangut alles välja kujundamas.

Tema sõnul pole ka Eestil ülearu palju millegi üle rõõmustada, sest intellektuaalomandi kaitse probleemid pole rahvusvahelises plaanis lahendust saanud. «ACTA sellele lahendusele pretendeeris, kuid ACTA on nüüd kõrvale heidetud ja probleem on endiselt lahendamata,» lausus ta.

Ansip tõi näiteks, et kui Eesti ettevõtjad tahaksid teguseda kaugematel väikestel turgudel, siis ACTAga liitumise järel oleks seal tegutsemine olnud küllalt kindel. «Praegu, kui hästi turgu tundma ei õpi, võib oma omandist ilma jääda. Selline on reaalsus,» ütles ta.

Peaminister avaldas samas heameelt, et Euroopa Parlamendis ei kasutatud sellist argumentatsiooni nagu Eestis. «Keegi ei rõõmustanud selle üle Euroopa Parlamendis, et pärast ACTA tagasilükkamist ei hakatagi eurooplasi ilma kohtuta vangi viima. Keegi ei rõõmustanud ka selle üle, et nüüd võib võltsitud ravimeid transiidina läbi Euroopa Liidu viia. Sellist rõõmustamist ma ei kohanud. Keegi ei rõõmustanud ka selle üle, et seemneid võib jälle külvata,» lisas Ansip.

Euroopa Parlament kasutas eile esmakordselt Lissaboni lepinguga antud võimalust lükata tagasi rahvusvaheline kaubandusleping. Palju eriarvamusi tekitanud lepingu poolt hääletas 39, vastu oli 478 ja erapooletuks jäi 165 saadikut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles