Galerii: Londonis avati Euroopa kõrgeim hoone – pilvelõhkuja Shard

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Londonis avati neljapäeval silmapaistva lasersõuga Euroopa kõrgeim pilvelõhkuja, mille väärtuse üle kriitikud jätkuvalt vaidlevad.

Katari peaminister Hamad bin Jassem al-Thani ja kuninganna Elizabeth II poeg prints Andrew avasid pidulikult 310 meetri kõrguse klaasist ja terasest hoone, mille ehitust Katar rahastas.

Kuid tõeline etendus peaks algama õhtul, kui hoones süttib 30 prožektorit, mis ühendavad omavahel kõik Londoni vaatamisväärsused, ning taustaks mängib Londoni filharmooniaorkester.

Avamisega tähistati Thamesi jõe lõunakaldal Londoni silla juures asuva hoone väliskülje valmimist. Siseviimistlustööd jätkuvad ka 2013. aastal.

Hoone nime The Shard (kild) mõtles välja Itaalia arhitekt Renzo Piano.

95-korruselisel hoonel on klaasist fassaad, mis katab kaheksa jalgpalliväljaku suuruse ala, kasutatud betooniga võiks täita 22 olümpiabasseini.

Hoone mahutab 12 000 inimest ning sinna tuleb viie tärni hotell, 600 000 ruutmeetrit äripinda, luksusrestoranid ja poed. Lisaks mahutab pilvelõhkuja kümmet korterit, mis maksavad väidetavasti kuni 50 miljonit naela (62 miljonit eurot, vanas vääringus ligi miljard krooni). Shardi 53. kuni 65. korruseni paiknevad korterid on kõrgeimad eluasemed Suurbritannias.

Katar käis välja 90 protsenti 450 miljonit naela (560,70 miljonit eurot) maksva projekti rahast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles