Paljud hooldajad jäävad märtsis toetuseta

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hooldaja töö ei ole kergete killast.
Hooldaja töö ei ole kergete killast. Foto: Caro / Scanpix

Hooldajatoetuse maksmise uue korra kehtestamise tõttu jäävad haigeid hooldavad linlased märtsis toetuseta, mõned neist aga kaotavad sellele rahale üldse õiguse.


Toetuste määramise uus kord neile, kes hooldavad täiskasvanud puudega inimesi, kehtib Kohtla-Järvel 1. märtsist, mis tähendab, et kõik varem sõlmitud lepingud tunnistatakse kehtetuks, kirjutas Põhjarannik.

Uued on aga veel vormistamata, sest dokumentide vastuvõtt algas alles läinud esmaspäeval. Kuna toetust hakatakse maksma lepingu sõlmimisele järgneval kuul, siis tuleb välja, et hooldajad saavad toetust alles aprillis.

Kohtla-Järve aselinnapea Niina Aleksejeva põhjendas tekkinud olukorda sellega, et riik jättis eelarvest välja raha, mida ta eraldas kohalikele omavalitsustele sotsiaaltoetusteks. See selgus alles jaanuaris ning linn võttis veebruaris oma eelarve vastu juba seda asjaolu arvestades.

Peale selle jõustus 1. märtsist uus hooldustoetuste seadus ning Aleksejeva sõnul pidi linn sellega kooskõlas vastu võtma oma korra, seetõttu ei jäänud vanalt uuele üleminekuks lihtsalt rohkem aega.

Praegu on Kohtla-Järvel umbes 2000 eri puudeastega inimest, kellel on hooldaja, ning peaaegu kõik nad said siiamaani toetust. Uue korraga jääb toetusesaajaid vähemaks. Toetuse saamise õigusest jäävad ilma hooldust vajava inimese perekonnaliikmed.

Kohtla-Järve sotsiaalhoolekandekeskuse direktor Galina Radtšenko selgitas, et perekonnaseaduse kohaselt on perekonnaliikmed kohustatud üksteise eest hoolitsema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles