ERR: Eesti eksperdid on Nord Streami keskkonnauuringute suhtes skeptilised

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt Nord Streami gaasijuhtme esitluselt.
Pilt Nord Streami gaasijuhtme esitluselt. Foto: Liis Treimann

Kuigi Nord Streami tellitud keskkonnauuringute väitel pole kahe aasta eest alustatud gaasijuhtmete rajamine Läänemere põhja keskkonnale olulist mõju avaldanud, on Eesti ekspertide väitel veel vara järeldusi teha.

Eesti mereteadlased on äärmiselt skeptilised Nord Streami seniste keskkonnauuringute tulemuste osas, sest nende hinnangul avalduvad keskkonnamõjud palju pikema aja jooksul kui seda on poolteist aastat, vahendab ERR Uudised.

«Kui me täna ütleme, et on paar toru pandud merepõhja ja järgmisel kevadel ei ole kuskil näha surnud kala, siis sellest ei saa veel teha järeldust,» ütles Mart Jüssi.

Akadeemik ja mereteadlane Tarmo Soomere võrdles Nord Streami ehitamist maja ehitamisel tuleohutusnõuete ignoreerimisega.

«See maja ei pruugi põlema minna ja me palvetame, et ta kunagi ei läheks, aga see, mida teadlased ütlesid mõne aasta eest ja mille juurde nad jäävad, on see, et me teame liiga vähe Läänemere funktsioneerimisest, Läänemere tundlikkusest, sellest mis võib valesti või katki minna, et sinna väga suuri rajatisi ehitada,» rääkis ta.

Mart Jüssi toob praeguste uuringute puhul võrdluse võtmete otsimisega laternaposti alt, sest seal on valgem, mitte pimedast, kust võib leida midagi ebamugavat – nii ongi Eesti eksperdid soovitanud keskkonnauurijatel võtta proove kõige ohtlikumatest kohtadest ja alles siis saaks öelda, ohtu on või ei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles