Jaapan: doonorriigid lubavad Afganistanile 16 miljardit dollarit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koichiro Gemba.
Koichiro Gemba. Foto: SCANPIX

Doonorriigid lubavad nelja aasta jooksul Afganistanile üle 16 miljardi dollari abi, teatas Jaapani välisminister Koichiro Gemba laupäeval.

Jaapan on pühapäeval Tokyos peetava ühepäevase Afganistani arengukonverentsi üks korraldajatest. Välisminister Gemba ütles, et nemad annavad viie aasta jooksul, 2016. aastani, Afganistanile 3 miljardit dollarit, millele lisandub miljard naaberriikidele.

«Sellises suurusjärgus lubadus täidab eelarvelünga, mis Maailmapanga ja Afganistani valitsuse sõnul on riigi arenguks vaja täita,» ütles minister.

Afganistani president Hamid Karzai on öelnud, et riik vajab tsiviilabina aastas 4 miljardit dollarit.

Afganistan kardab, et toetused kuivavad kokku, kui NATO 2014. aastal oma väed välja viib. Tokyo kohtumisel püütaksegi kindlustada rahvusvahelise kogukonna panuse jätkumine ka pärast võõrvägede lahkumist.

Konverentsist võtavad teiste hulgas osa USA välisminister Hillary Clinton ja ÜRO peasekretär Ban Ki-moon.

Clinton teatas teel Jaapanisse Afganistani pealinnas Kabulis peatudes, et Ühendriigid nimetasid Afganistani tähtsaks NATO-väliseks liitlaseks, mis annab sõdadest räsitud riigile eelisseisundi julgeoleku- ja kaitsekoostöös.

Saksa välisminister Guido Westerwelle rõhutas aga Gembaga kohtudes, et Afganistan peab ise korra majja saama.

«Sel kohtumisel tahetakse aidata Afganistanil ka saavutada edu hea valitsemise, korruptsioonivastase võitluse ja läbipaistvamate siseriiklike tingimuste vallas ning et ta rakendaks meetmeid uimastiprobleemi lahendamiseks,» ütles Westerwelle ajakirjanikele.

Arengukonverentsi osaliste hulgas on veel Suurbritannia, Prantsusmaa, Austraalia, India, Pakistan, Iraan, Venemaa, Saudi Araabia, Katar, Hiina ja Lõuna-Korea.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles