Miljardi maha kandnud Arco heitleb ellujäämise eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: Silver Ait

Buumi tipus börsilt elegantselt miljard krooni korjanud Arco Varasse paistab praegu uskuvat veel vaid üks investor – suurärimees Toomas Tool, keda ei heidutanud isegi firma varade 1,2 miljardi kroonine allahindlus.


Üleeile hilisõhtul suurest varade allahindlusest teatanud Arco Vara kaotas eilse börsipäevaga oma väärtusest veel kaheksa protsenti. Ligemale 40 krooni tasemel börsidebüüdi teinud aktsia väärtusest oli eile õhtuks alles 1,7 krooni.



Tükkhaaval ettevõtte ülevõtmisega tegelevat Tooli ettevõtte nirumast nirum käekäik aga ei heiduta, veebruaris tõusis ta ettevõtte suurimaks aktsionäriks ning on suurte tükkide haaval jätkanud aktsiate kokkuostmist ka pärast seda.



Praegu kuulub Toolile enam kui 22 protsenti Arco Vara aktsiaist, tema vastasleeri moodustavate Richard Tomingase ja Hillar-Peeter Luitsalu osalus on kahe peale kokku siiski üle 43 protsendi.



Arco Vara hilines oma 2008. aasta majandustulemuste avaldamisega, kuid esmaspäeva hilisõhtul börsile saadetud teates kostitas ettevõte investoreid külma dušiga – ettevõtte varad on oma väärtusest kaotanud 1,2 miljardit krooni.



Teisisõnu, nagu ettevõte 2007. aastal, kinnisvarabuumi tipus teoks saanud börsidebüüdi eel varasid korduvalt kallimaks hindas ja seega investoritele ahvatlevaid hiigeltulusid näitas, nii pidi ta nüüd tõdema, et virtuaalne väärtus jäigi virtuaalseks.



Väikeinvestorile tähendab see, et börsiletuleku ajal 10 000 krooni eest aktsiaid ostnud inimesel on praeguseks sellest alles vähem kui 500 krooni.



Loogiliselt haihtus lõviosa Arco väärtusest kinnisvarahindade pidurdamatu languse tõttu. Kokku 1,164-miljardilisest allahindlusest tervelt 1,033 miljardit pärineb kontsernile kuuluvate kinnistute allahindlusest. Ettevõttel on pooleliolevaid arendusprojekte kõigis Balti riikides ja ka Bulgaarias.



Ainuüksi magusa Kadrioru tivoli maatüki eest, mille arendamine on määramata ajaks seiskunud, maksis Arco omal ajal veerand miljardit krooni, mis nüüd sentigi sisse toomata pangale intresse kogub ja mida Arco on lühiajaliste laenudega korduvalt refinantseerinud.



Kogu allahindlusest moodustab 122 miljonit krooni ka nõuete allahindlus. 13. kuupäeval, mil ettevõte on lubanud avalikustada oma aastaaruande, saab teatavaks eelmise aasta kogukahjum. Professionaalsed investorid on tulemuste prognoosimisel tõrksad, kuna ootavad isegi huvi või ärevusega aruandes sisalduvat.



Kuid seda kinnitas eile Arco ka ise, et just neljas kvartal, mil lisaks kinnisvaraturu kokkujooksmisele algas ülemaailmne finantskriis, andis aastatulemustele erakordselt valusa hoobi.



Kas Arco jaoks peitub 13. märtsi sattumises reedesele päevale midagi halvaendeliselt sümboolset, selgub seega pisut vähem kui nädala pärast. Postimehele on siiski ettevaatlikult mõista antud, et sel päeval tasuks valmis olla ka kahjumiks, mille väljendamiseks on tarvis rohkem kui üheksakohalist arvu.



Kas firma suudab kuni kinnisvaraturu uue tõusuni olemasolevad intressi- ja jooksvad kulud katta, on Arco jaoks elu ja surma küsimus. Kohustusi, millelt intress tiksub, on ligi miljardi krooni ringis, ehkki ettevõte on kulusid tugevalt kokku tõmmanud.



Aastaga on personali vähendatud üle 300 inimese, sealhulgas alates septembrist 2008 kuni märtsini 2009 on töötajate arv kahanenud 200 võrra. Arco juhatus vähendas märtsist oma töötasusid kümne protsendi võrra. Suur hulk kohustusi on refinantseeritud, sellega saavutatud madalamatest intressimääradest loodab Arco saada veel 15 miljonit krooni kokkuhoidu.



Siiski on esialgses hinnangus, mis Arco börsile esitas, aasta lõpu seisuga ainuüksi lühiajalisi intressikandvaid kohustusi 351 miljoni krooni eest, raha aga 213 miljonit krooni. Sellest osa moodustavad lühiajalised võlakirjainvesteeringud.



Pikaajalisi kohustusi on ettevõttel ligi 700 miljoni krooni eest ning kogu käibevara pisut üle 1,3 miljardi krooni. Aasta müügikäibeks hindab firma 661 miljonit krooni.



Kinnisvaraekspert Tõnu Toomparki hinnangul on ettevõttel külmunud tivoliprojekti kõrval mitu paljulubavat ettevõtmist. «Eks nad arendavad edasi, Kodukolde projekt [Tallinnas Stroomi ranna lähistel] on  magusa koha peal, Meriväljal müüvad krunte, Bulgaarias arendus töötab,» selgitas Toompark, kes on ise Arco väikeaktsionär ja ka koostööpartner.



Investeerimisportaali Tark-investor.ee asutaja Kristjan Lepiku sõnul huvitab kõiki, kui suure languse kinnisvaraturul suudab Arco välja kannatada. «Selge, et kui investeeringud on ebalikviidsed ja polegi kellelegi müüa, muutub sõltuvus võlausaldajatest väga suureks,» osutas ta pankade rollile.



Viidates aga Toomas Tooli juba pikalt kestnud aktsiate kokkuostmisele, mille motiivid on avalikkusele teadmata, soovitas ta väikeinvestoreil olla Arco Vara aktsiatega pigem ettevaatlik. «Mina väikeinvestori asemel suurte mängu ei trügiks,» manitses Lepik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles