Serbia palus kaitset Kosovo moslemite eest

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosovo politseinikud ja 1389. aasta Kosovo lahingut meenutavad serblased 28. juunil Priština lähedal.
Kosovo politseinikud ja 1389. aasta Kosovo lahingut meenutavad serblased 28. juunil Priština lähedal. Foto: SCANPIX

Serbia president Tomislav Nikolić nimetas Kosovos elavate serblaste vastu suunatud vägivalda lubamatuks ning kutsus rahvusvahelisi jõude rahvuskaaslasi kaitsma.

Serbia pealinnas Belgradis Ühendriikide abivälisministri Philip Gordoniga kohtunud Nikolići sõnul ei aita sagenenud intsidendid, kus Kosovo serblased on langenud rünnakute ohvriks, kaasa piirkonna stabiilsemaks muutumisele, vahendas uudisteagentuur AFP.

Möödunud reedel leiti Kagu-Kosovos asuvast Talinovci asulast oma kodust tapetuna 50ndates eluaastates serbia abielupaar. Tapmise motiiv pole aga teada.

Kuigi Haagis asuv ÜRO Rahvusvaheline Kohus kinnitas tunamullu, et nelja aasta eest Serbiast lahku löönud Kosovo iseseisvumine oli seaduslik ning riigi iseseisvust on tunnustanud 90 ÜRO liikmesriiki, on Kosovo endine emamaa Serbia veendunud vastupidises.

Kõige märgatavamad on pinged neis kahes Kosovo põhjaosa piirkonnas, kus elanikkonna enamuse moodustavad serblased. Eredaimalt tuleb vastasseis esile Serbia-Kosovo piiril asuvates kontrollpunktides, mida Kosovo politsei on püüdnud enda järelevalve alla võtta, kuid mida Kosovo iseseisvuse vastu häälestatud serblased pole valmis loovutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles