Saksamaa nimetas Rumeenia presidendi tagandamisprotsessi lubamatuks

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rumeenia president Traian Băsescu.
Rumeenia president Traian Băsescu. Foto: SCANPIX

Saksamaa mõistis hukka algatuse võimuliialdustes süüdistatava Rumeenia presidendi Traian Băsescu tagandamiseks.

Saksamaaa valitsuse esindaja Steffen Seiberti sõnul läks reedel Rumeenia parlamendis toimunud hääletus, kus rahvasaadikud toetasid parempoolse presidendi tagandamist ning mille tulemusena toimub riigis 29. juulil rahvahääletus Băsescu tagandamise üle, vastuollu demokraatlike põhimõtetega, vahendas uudisteagentuur AFP.  

«Saksa valitsus jätkab suure murega arengute jälgimist Rumeenias,» märkis Seibert, kelle sõnul teevad peaminister Victor Ponta eestvedamisel astutud sammud muret ka teistele Rumeenia Euroopa Liidu partneritele.

Kuni referendumini on Băsescu volitused riigipeana peatatud. Băsescu, keda süüdistatakse ebaseaduslikult peaministri volituste omandamises 2010. aastal, kuid kes ise eitab süüd, kaotab presidendiameti, kui tema vastu hääletavad rohkem kui pooled referendumil osalevad kodanikud.

«Băsescu volituste peatamine reedel ja referendumialgatus toimusid viisil, millega rikutakse õigusriigi põhimõtteid ning eelkõige austust põhiseaduslike institutsioonide vastu,» lisas Seibert, kes kutsus Rumeenia valitsust üles taastama usku oma kodumaasse ning austama õigusriigi põhimõtteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles