Moskva linnakohus jättis Pussy Rioti liikmed eeluurimisvanglasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pussy Rioti liikmed (vasakult) Nadežda Tolokonnikova, Maria Aljohhina ja Jekaterina Samutsevitš.
Pussy Rioti liikmed (vasakult) Nadežda Tolokonnikova, Maria Aljohhina ja Jekaterina Samutsevitš. Foto: SCANPIX

Moskva linnakohus jättis täna jõusse alama astme kohtu otsuse, mis pikendas naispunkbändi Pussy Riot huligaansuses süüdistatavate liikmete Nadežda Tolokonnikova, Maria Aljohhina ja Jekaterina Samutsevitši kohtuistungi eelset vahi all olekut 24. juulini.

Kohus lükkas tänasel istungil tagasi naiste apellatsioonid vahistamise pikendamise otsuse kohta.

Punkbändi toetajatest oli kohtusaalis meediamagnaat Aleksandr Lebedev, kellele kuuluvad Briti lehed Independent ja Evening Standard ning kes on üks Vene liberaalse lehe Novaja Gazeta omanikest. Lebedev nimetas kohtuotsust valeks ja ülekohtuseks.

Lebedev on üks paljudest tuntud inimestest, kes kirjutasid alla kirjale, milles lubati isiklikult tagada bändiliikmete eeskujulik käitumine. Varem kirjutas avalikule pöördumisele alla üle saja Vene kultuuritegelase.

Naiste advokaadid ennustasid, et kohtuprotsess algab juuli lõpus või augustis.

«Ma ei oota nende naiste puhul kindlasti positiivset otsust,» ütles advokaat Violetta Volkova ajakirjanikele. «Nad jätkavad näljastreiki. Ma olen väga mures.»

Üks naiste juristidest kinnitas enne kohtuotsuse avalikustamist, et naised lastakse eeluurimisvanglast vabaks.

Advokaat Nikolai Polozov ütles eile uudisteagentuurile Interfax, et «kõige usaldusväärsemast allikast» pärit info kohaselt lastakse naised vabaks.

Pärast kohtu tänast otsust ütles Polozov, et teda peteti. Polozov ütles Twitteris, et tema allikas oli «lugupeetud isik», üks 103st avalikule kirjale allkirja andnud kultuuritegelasest.

Kohtu pressiesindaja Anna Usatševa ütles ajakirjanikele, et nad ei usuks juhtumiga seoses tehtud «astroloogilisi ennustusi».

Pussy Rioti liikmed korraldasid veebruaris skandaalse väljaastumise Moskvas Lunastaja Kristuse kirikus.

Tolokonnikova, Samutsevitš ja Aljohhina ronisid 21. veebruaril kiriku altarile ning esitasid laulu, mida nad ise nimetasid punkpalvuseks. Laulus kutsutakse Neitsi Maarjat ajama presidendiks valitud Vladimir Putin minema ning hakkama feministiks.

Bändi liikmetele on esitatud süüdistus huligaansuses ning neid võib süüdimõistmise korral oodata kuni seitsmeaastane vangistus. Kõik kolm on eeluurimise ajaks vahi alla võetud, ehkki kahel neist on väikesed lapsed.

Prokurörid ütlesid varem vahi all olemise aja pikendamist kaitstes, et naised võivad vabadusse pääsedes uusi kuritegusid sooritada või kohtumõistmise eest põgeneda.

Pussy Rioti advokaadid saatsid juunis Euroopa Inimõiguste Kohtusse kaebuse Vene kohtute otsuste kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles