Monopolidevastane seadusemuudatus kogub tuhandeid toetajaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allkirja andmine..
Allkirja andmine.. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Omanike keskliidu väljatöötatud seaduspakett, mis tugevdaks monopoolsete universaalteenuste hindade kontrolli, on saanud ööpäeva jooksul juba üle 2600 toetusallkirja.

Eesti Omanike Keskliit alustas eile seadusemuudatuse pooldajate allkirjade kogumist ja ööpäeva jooksul on kogunenud juba üle 2600 e-posti teel järelkinnitatud allkirja. Allkirjad antakse üle riigikogu majanduskomisjonile ja juhatusele. Ettevõtmise taotluseks on näidata erakondadele, et seadusemuudatuste järele on tungiv vajadus.

Omanike keskliit on spetsialistide ja juristidega konsulteerides loonud ettepanekute paketi, mis võimaldab teostada monopolide hinnakontrolli senisest oluliselt süsteemsemalt ja efektiivsemalt.

Muudatuste paketiga luuakse mehhanism, mis tegelikult sunniks monopole hinda langetama. Praegu ei ole hinnakontrolli teostaval konkurentsiametil seadusandlikku hooba, mis võimaldaks sundida monopole hinda langetama. Sisuliselt tähendab see, et sisendkulude vähenemise korral, mis on toimunud nii gaasi kui ka kaugkütte valdkonnas, ei jõua kulude langus lõpptarbija ehk koduomanikuni.

Veel segasem on hinnakujundus ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni vallas - hind sõltub iga omavalitsuse suvast ning nagu Tallinna puhul näha, tähendab see tarbijale iga-aastast rutiinset hinnatõusu ning vee-ettevõttele hiigelkasumeid.

Vee-ettevõtete põhjendatud tulukus on Lääne-Euroopas piiritletud maksimaalselt umbes 15-protsendilise käibemarginaaliga, Tallinna Vee puhul on see aga peaaegu 40 protsenti. Seega leiab omanike keskliit, et kui täpsem analüüs näitab, et börsiettevõtte enamik tuludest tuleb vee- ja kanalisatsiooniteenuse pakkumisest, langetaks hinnakontrolli efektiivne rakendamine vee hinda pealinnas 25 protsendi võrra.

Seadusemuudatuste paketiga tutvuda ning allkirja anda saab omanike keskliidu kodulehel

Eesti Omanike Keskliit on 1994. aastal asutatud kodanikuorganisatsioon, mis koondab üle 23 000 maja- ja korteriomaniku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles