Laialisaadetud Egiptuse parlament tuli taas kokku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse laialisaadetud parlamendi spiiker Saad al-Katatni.
Egiptuse laialisaadetud parlamendi spiiker Saad al-Katatni. Foto: SCANPIX

Islamistide enamusega Egiptuse parlament kogunes sõjaväge ja kohtuvõime trotsides täna taas istungile, järgides uue presidendi Mohamed Morsi seadlust.

«Me tulime täna kokku, et vaadata üle kohtuotsused, kõrgema konstitutsioonikohtu otsus», millega parlament õigustühiseks kuulutati ja laiali saadeti, ütles spiiker Saad al-Katatni.

«Ma tahan rõhutada, et me ei astu selle otsuse vastu, vaid püüame leida mehhanismi, kuidas auväärse kohtu otsust täita,» lisas ta, öeldes, et midagi muud parlamendil päevakorras ei ole.

Mitmete erakondade liikmed boikoteerisid istungit ja mõned leidsid, et Morsi samm on vastuolus põhiseadusega.

Egiptuse vastne president Morsi allkirjastas pühapäeval seadluse, millega tühistas konstitutsioonikohtu otsuse parlament laiali saata, teatas riiklik uudisteagentuur MENA. Agentuuri kohaselt kutsus islamistlike vaadetega Morsi ühtlasi pidama parlamendivalimisi 60 päeva jooksul pärast uue põhiseaduse vastuvõtmist, mis leiab eeldatavasti aset aasta lõpu poole.

Konstitutsioonikohus teatas esmaspäeval vastuseks Morsi seadlusele, et «kõik tema lahendid ja otsused on lõplikud ega kuulu apelleerimisele... need on siduvad kõikidele riiklikele institutsioonidele».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles