Interfax: Venemaa saatis Süüriasse sõjalaevade flotilli

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjalaev Admiral Tšabanenko 2008. aasta detsembris Havanna sadamas.
Vene sõjalaev Admiral Tšabanenko 2008. aasta detsembris Havanna sadamas. Foto: SCANPIX

Anonüümseks jääda soovinud sõjaväeallika teatel asus Süüria sadamalinna Tartuse suunas teele neli Venemaa sõjalaeva.

Allika sõnul lahkusid Vene Põhjalaevastiku allveetõrjelaev Admiral Tšabanenko ja veel kolm maabumisalust kodusadamast Severomorskist ning võtsid suuna Vahemerele, kus nendega liitub ka Venemaa patrulllaev Jaroslav Mudrõi, vahendas uudisteagentuur AFP.

Sihtpunkt Tartus on Süüria sadamalinn, kus asub ainus väljaspool NSV Liidu territooriumi paiknev sõjaväebaas ning mis on oluliseks Venemaa sillapeaks Lähis-Idas.

Allika sõnul on laevade pardal küll merejalaväelased, kuid laevade saatmine Tartuse sadamasse pole seotud  relvakonfliktiga Süürias. Allika kinnitusel soovitakse täiendada sõjaväebaasi kütuse-, vee- ja toiduvarusid.

Kui lääneriigid püüavad sanktsioonidega Damaskust isoleerida, siis Venemaa on seni takistanud rahvusvahelisi püüdlusi Süüria presidenti Bashar al-Assadit võimult kõrvaldada ning seisnud sekkumisele resoluutselt vastu. Kremli kinnitusel on süürlaste endi otsustada, kuidas riiki juhtida ja milliseid reforme läbi viia.

4. veebruaril kasutasid Venemaa ja Hiina ÜRO Julgeolekunõukogus ka oma veto­õigust, lükates teist korda tagasi lääneriikide koostatud resolutsiooni, mis nõudis Assadilt võimu andmist vahevalitsuse kätte.

Samas on nii Peking kui ka Kreml tõrjunud lääneriikide süüdistusi, nagu kaitseksid nad nõukogus Damaskuse režiimi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles