Taaramäe sõidud jõuavad uuest aastast ETV ekraanile

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta tagasi: Rein Taaramäe ees, Alberto Contador järel. Tuleval aastal saame sõidule kaasa elada oma kommentaatorite vahendusel, võib-olla ütleb sõna sekka Jaan Kirsipuu.
Aasta tagasi: Rein Taaramäe ees, Alberto Contador järel. Tuleval aastal saame sõidule kaasa elada oma kommentaatorite vahendusel, võib-olla ütleb sõna sekka Jaan Kirsipuu. Foto: AFP/SCANPIX

Tuleval aastal ei pea Eesti rattasõiduhuvilised leppima hooaja tippvõistluse, Tour de France’i jälgimisega võõramaisel telekanalil võõras keeles, vaid saavad Rein Taaramäele elada kaasa kodumaisel kanalil koos emakeelsete kommentaaridega.

Eesti Rahvusringhäälingu sporditoimetuse juhataja Marko Kaljuveer on jõudnud Tou­r de France’i teleõiguste omanikuga kokkuleppele, et ETV saab nii 2013. aastal kui ka kahel sellele järgneval aastal edastada Tour de France’i proloogilt ja kõigilt 20 etapilt vähemalt kolm tundi otsepilti.

Eesti aja järgi algavad etapid tavaliselt kell kaks pärastlõunal ning ETV on Kaljuveeri sõnul planeerinud esialgu ülekanneteks aja kella poole neljast kuni poole seitsmeni. Ta lisas, et osa ülekandeid võivad olla ka lühemad.

Kaljuveer põhjendas 23 päeva vältava Tour de France’i teleülekannete õiguse soetamist kolmeks aastaks tõsiasjaga, et Prantsusmaa profitiimis Cofidis sõitev Taaramäe, kes eelmise nädala lõpus kerkis üldarvestuses korra isegi neljandaks ning sai selga parima kuni 25-aastase ratturi valge särgi, on alles noor võidusõitja, kes loodetavasti tõuseb iga aastaga üha paremasse hoogu.

Lisaks ei saa välistada, et järgmine aasta pääseb Astana meeskonnas Tour de France’ile veel teinegi Eesti rattur, Kasahstani profitiimis Astana pedaaliv Tanel Kangert, kes võitis ligi kuu aega tagasi Šveitsis velotuuri viimase etapi. Lõpuheitluses edestas ta prantslast Jérémy Royd, kes nimetati mullusel Prantsuse velotuuril peagrupist korduvate lahtirebimiste tõttu kõige agressiivsemaks ratturiks.

Kaljuveeri odav ost

Kuigi Taaramäe pani juba mullusel Tour de France’il eesti rahva endale kaasa elama, saades kokkuvõttes 11. ja noorratturite arvestuses teise koha, tunnistas Kaljuveer, et seoses Londoni olümpiamängude ja jalgpalli EM-võistluste teleülekannetega ei jätkunud rahvusringhäälingul raha, et soetada Prantsusmaa velotuuri ülekandeõigused juba tänavuseks hooajaks.

Kuid võrreldes eelmise suvega, mil ETV spordiuudised edastasid Tour de France’ilt pelgalt tulemusi, on ERR hankinud tuuri korraldavalt Amaury Sport Organisationilt (ASO) tänavuseks õiguse näidata igalt etapilt kaheminutiline kokkuvõttev telepilt.

Kaljuveer ei pidanud võimalikuks öelda, kui suure summa eest ERR järgmiseks kolmeks suveks Tour de France’i teleülekannete õiguse ostis, kuid kinnitas, et see ei maksa kaugeltki nii palju nagu hiljutise jalgpalli EM-turniiri ülekanded. «See on väga mõistlik summa – tasus osta,» lausus ta. «Saime ülekanded odavalt, väga odavalt.» Kaljuveer lisas, et ASO-le ei olnud sugugi esmatähtis, et saaks ERRilt teenida suure summa, vaid peamine oli neile see, et veel üks telekanal hakkab velotuuri üle kandma.

Kaljuveer avaldas, et ERRi sporditoimetusel hakkab Tour de France’ilt aitama reportaaže teha profirattur Jaan Kirsipuu, kes põhimõtteliselt võiks tunda iga küla, kust tuur läbi läheb. Hiina profitiimis Champion System sõitev Kirsipuu on võitnud Tour de France’il neli etappi ning sõitis 1999. aastal kuus päeva kollases liidrisärgis. Ta on startinud Prantsusmaa velotuuril tosin korda, kuid sprinterina, kel mägedes tekivad raskused, pole ta ainsatki Tour de France’i lõpuni sõitnud.

Kirsipuu lõpetab profina

Kirsipuu ei kinnitanud Postimehele, et tema asumine rattakommentaatoriks on sada protsenti kindel, vaid sõltub ennekõike sellest, kui palju tekib tal tuleval suvel vaba aega. Ta lisas, et sõidab selle hooaja lõpuni, kuid järgmist hooaega ta profina enam ette ei võta.

Ühtlasi tunnistas Kirsipuu, kes kommenteeris neli aastat tagasi Pekingi olümpial jalgratturite grupisõitu, kus Taaramäe sai 48. ja Kangert 68. koha, et ega ta kõige parem jutumees pruugi olla. Ent ta nentis, et kui professionaalne ajakirjanik oskab esitada häid küsimusi, siis küllap ta suudab lahti seletada, mis sõidu ajal toimub, ja kui midagi ei toimu, siis rääkida rattasõidu tagamaadest.

Kirsipuu eelistab vaadata Tour de France’i ülekandeid koos venelaste kommentaaridega, sest nood on tema hinnangul vaimukad. Samuti peab ta lugu prantsuse kommentaatoreist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles