Osama bin Ladeni kokk vabanes vanglast

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtujoonistus Ibrahim al-Qosist.
Kohtujoonistus Ibrahim al-Qosist. Foto: SCANPIX

Sudaani välisministeeriumi teatel vabasti terrorivõrgustiku Al-Qaeda tapetud liidri Osama bin Ladeni endine kokk Ibrahim al-Qosi vanglast.

«Ta on vaba mees,» kinnitas Sudaani välisministeeriumi esindaja Al-Obeid Meruh uudisteagentuurile AFP, lisades, et Qosi toimetati Ühendriikide sõjaväelennukiga tagasi Sudaani.

Qosi, kes lisaks bin Ladeni kokana töötas ka tema autojuhina, raamatupidajana ja logistikuna, kandis Kuuba saarel Guantánamo lahe mereväebaasis asuvas kurikuulsas vanglas alates 2010. aastast talle terrorismi eest määratud 14-aastast vabadusekaotust.

2001.aastal Afganistanis tabatud ja juba järgmisel aastal Guantánamosse toimetatud Qosi vabanes vanglast aga juba märksa vanem, kui talle määratud karistus seda oleks ette näinud. See sai võimalikuks kahe aasta eest tema ja USA armee juhtkonna vahel sõlmitud kokkuleppe, mille sisu hoitakse saladuses.

Varem on üks Qosi kaitseadvokaat väitnud, et mees vabastati tingimusel, et ta hakkab kodumaale pääsedes osalema programmis, mida juhib Sudaani luureteenistus ja mille eesmärgiks on kaasa aidata endiste äärmuslaste ühiskonda naasmisele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles