Lobov: jutt vene noorte diskrimineerimisest pole pädev

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikett vene koolide toetuseks.
Pikett vene koolide toetuseks. Foto: Stanislav Moshkov/Den za Dnjom

Venekeelse koolihariduse eest seisva MTÜ Vene Kool Eestis juht Andrei Lobov ütles, et väide, nagu oleks siinsete vene koolide lõpetajad kehva eesti keele õppe taseme pärast diskrimineeritud ei vasta tõele ja sellise info levitamine viitab pigem poliittellimuse täitmisele.

Nimelt avaldas Eesti inimõiguste instituut eile pöördumise, milles avaldab muret vene koolide lõpetajate diskrimineerimise pärast ühiskonnas, kuna neile antav kooliharidus ei võimalda sageli omandada vajalikku eesti keele oskust, võttes noortelt sellega võimaluse kõrgematesse ametitesse kandideerida.

«Ma ei ole sellega nõus,» lükkas Lobov väite ümber. «Meie vene koolid võivad ka õpetada eesti keelt sellel tasemel, et kui vene noored kooli lõpetavad, siis võivad nad rääkida eesti keeles – see ei ole probleem,» kinnitas ta.

Kuna instituut soovitab olukorra parandamiseks muuta integratsiooni efektiivsemaks ja eesti keele põhisemaks näib see Lobovi sõnul legitimeerivat vene koolide eestistamist. «Ma mõtlen, et Eesti inimõiguste instituut lihtsalt mängib mingit poliitilist mängu või osaleb selles,» pakkus ta.

«Praegu üritatakse meie riigis viia vene koolide õppeained üle eesti keelele. Minu meelest ei ole see õige – tähtis on saada need ained sisuliselt selgeks, mitte muuta neid eesti keele tundideks.»

Samas nõustus Lobov instituudi pöördumisega selles, et eesti keele kui õppeaine andmine vene koolides vajab tõepoolest paremat korraldust. «Kui räägime eesti keelest kui õppeainest, siis on juba vana lugu, et puuduvad metoodikad. Õpetajad lihtsalt ei tea, kuidas eesti keelt õpetada,» kinnitas ta.

Probleemiks on ka õpetajate ebakindlus. «Vene koolide tulevik ei ole selge. Noor õpetaja, kui ta mõtleb, kuhu minna tööle, siis ta näeb, mis toimub: koole tahetakse kinni panna. Fakt on see, et noored õpetajad ei näe tulevikku vene koolides. Sellest võibki tulla kaadri puudus.»

Lobov soovitas, et olukorra parandamiseks peaks ministeerium kaasama debatti koolide juhtkonnad ja arvestama hoolekogude arvamusega. «Tuleb rohkem kuulata, mida inimesed ise soovivad, aga mitte viia otsuseid ülevalt alla.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles