USA vabariiklased muretsevad Obama diplomaatia pärast

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene strateegiliste raketivägede komandör kindralpolkovnik Nikolai Solovtsov tutvustamas president Dmitri Medvedevile mandritevahelisi rakette Teikovo diviisis.
Vene strateegiliste raketivägede komandör kindralpolkovnik Nikolai Solovtsov tutvustamas president Dmitri Medvedevile mandritevahelisi rakette Teikovo diviisis. Foto: AP / Scanpix

USA esindajatekoja kümned vabariiklased saatsid president Barack Obamale kirja, milles väljendatakse oma rahutust demokraadist riigipea «ühepoolse» Moskvale lähenemise pärast.

The New York Times teatas teisipäeval, et Obama pakkus võimalust pidurdada raketikilbi rajamist Euroopasse, kui Venemaa aitab ohjeldada Iraani tuumaambitsioone.

Obama täpsustas hiljem, et ta kinnitas vaid juba varem väljaöeldud seisukohta, mille kohaselt on plaanitav raketitõrjesüsteem suunatud Iraani ohu, mitte Venemaa vastu.

Esindajatekoja vabariiklased, teiste seas vähemuse liider John Boehner, pidasid siiski vajalikuks rõhutada presidendile, et nende arvates võib uus administratsioon olla asunud «üllatavalt ühepoolset aktsiooni» ette võtma, vahendas AFP.

«Me peame ebamõistlikuks ja ennatlikuks selliste järeleandmiste pakkumist,» tõdesid nad.
«Me kehutame teid selgitama oma administratsiooni positsiooni ja olema ettevaatlik poliitikaga, mis toetub liigselt Venemaa koostööle.»

Samuti hoiatasid vabariiklased, et presidendi «poliitika ei tunnista adekvaatselt Iraani kujutatud ohtu», ning väljendasid seejuures skeptilist suhtumist Venemaa võime üle Teherani tuuma- ja raketiambitsioone peatada.

Küll paneb neid aga muretsema asjaolu, et raketikilbi plaanist tagasi tõmbumine nõrgendab Washingtoni positsioone tulevastel kahepoolsetel läbirääkimistel ning õõnestab NATO toetust Euroopa raketitõrje ettepanekutele.

Washington on pidanud pikalt läbirääkimisi nii Poola kui Tšehhi pinnale raketitõrjesüsteemi komponentide paigutamiseks ja sõlminud mõlema riigiga ka vastavad sõjalise koostöö kokkulepped, mis ärritasid Moskvat tõsiselt.

USA riigisekretär Hillary Clinton avaldas eile Brüsselis toimunud «transatlantilisel» õhtusöögil lootust, et ka Venemaa võiks teha raketitõrje arendamisel Euroopas koostööd. Sama on varem maininud ka kaitseminister Robert Gates. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles