NATO otsustas taastada suhted Venemaaga

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA riigisekretär Hillary Clinton kuulamas NATO peasekretäri Jaap de Hoop Schefferi juttu.
USA riigisekretär Hillary Clinton kuulamas NATO peasekretäri Jaap de Hoop Schefferi juttu. Foto: AP / Scanpix

USA kehutas tänasel välisministrite kohtumisel NATO liitlasi taastama seitse kuud väldanud pausi järel kõrgetasemelisi suhteid Venemaaga ning pärast pingelist arutelu tehtigi lõpuks selline otsus, ehkki eelnevalt oli oma reservatsioonidest teatanud Leedu.


NATO peasekretäri üleskutse järel sidemed kõrgel tasemel lahti sulatada teatas ka riigisekretär Hillary Clinton, et suhetes Venemaaga on «aeg edasi liikuda» hoolimata sellest, et USA jääb endiselt tugevaks Gruusia toetajaks, vahendas AFP.

«Me ei saa oodata paigal illusiooniga, et asjad muutuvad iseenesest,» märkis Clinton, enne kui ministrid hakkasid arutama, kas naasta tipptasemel NATO-Vene nõukogu kohtumistele.

«Ehkki mõned näevad NATO-Vene nõukogu preemiana või järeleandmisena Venemaale, tuleks seda siiski vaadelda kui mehhanismi dialoogiks küsimustes, kus me oleme eriarvamusel, ning platvormiks koostööle, mis on meie huvides,» selgitas Clinton.

USA on seni jõuliselt toetanud Gruusia ja Ukraina pürgimusi pääseda alliansi ridadesse ning nõudnud Venemaalt tooni muutmist enne ametliku dialoogi taastamist. Mitteametlikult on kõnelusi peetud juba detsembrist.

NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer kinnitas pärast tänast välisministrite nõupidamist toimunud pressikonverentsil, et liikmesmaad jõudsid ühehäälse otsuseni Moskvaga kõrgetasemeliste suhete taastamiseks.

Venemaa tervitas juba ametlikult seda otsust. Diplomaatide sõnul võiks esimene ametlik kohtumine toimuda tippkohtumisel aprilli alguses, kui NATO tähistab 60 aasta möödumist asutamisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles