EL eraldab teaduse ja innovatsiooni arendamiseks 8,1 miljardit eurot

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

10. juulil avanes Euroopa Liidu 7. raamprogrammi ning ka raamprogrammide ajaloo suurima eelarvega konkurss teaduse ja innovatsiooni toetamiseks, Euroopa Komisjoni poolsele 8,1 miljardile eurole loodetakse kaasata täiendavad 6 miljardit eurot riikide ja erasektori teadusinvesteeringuid.

2007. aastal alanud seitsmenda raamprogrammi eelarve on kokku 55 miljardit eurot, siiani on toetatud ligi 19 000 projekti, kuhu on kaasatud 79 000 osalejat (kõrgkoolid, teadusorganisatsioonid ja ettevõtjad) üle maailma, teatas Eesti Teadusagentuur.

10. juulil avanenud konkursi eesmärk on nii innovatsiooni toetamine kui ka mitme ühiskondliku probleemi lahendamine ning sellega tahetakse luua side programmiga «Horisont 2020», mis on ELi järgmine teaduse rahastamisprogramm aastateks 2014-2020. 4,8 miljardit on suunatud temaatilistele teadusprioriteetidele. Tööstusinnovatsiooni toetamiseks on nn turulähedased meetmed, näiteks piloot- ja esitlusprojektid ning tehnosiire. Erilist tähelepanu osutatakse väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele (VKEdele), kellele suunatud rahastamisvahendid ulatuvad 1,2 miljardi euroni. Umbes 2,7 miljardit eurot on kavandatud selleks, et muuta Euroopat teadlaste jaoks maailmaklassi tasemel sihtkohaks. Sel eesmärgil kasutatakse eelkõige Euroopa Teadusnõukogu jagatavaid individuaalseid toetusi (1,75 miljardit eurot) ja Marie Skłodowska-Curie meetmeid (963 miljonit eurot), mis on ette nähtud teaduskoolituse ja teadlaste liikuvuse toetamiseks.

Kõrgetasemeliste teadusuuringute soodustamiseks on loodud uus algatus «Euroopa teadusruumi õppetoolid». 12 miljoni euro suuruse pilootprojekti raames valitakse välja viis õppetooli, mis hakkavad paiknema viie erineva ELi riigi vähemarenenud piirkondade kõrgkoolide või muude uurimisasutuste juures. Euroopa teadusruumi õppetooli tiitli saamiseks peavad teadusasutused tõestama oma võimet toetada tipptasemel teadust ja olema valmis pakkuma vajalikke vahendeid. Lisaks tuleb neil näidata seda, et nad on vastavuses Euroopa teadusruumi põhimõtetega, sh avatud värbamise põhimõte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles